Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vítězství nebo smrt?

Vítězství nebo smrt?

Každý měl co říct k nedělní bouračce.

Snad úplně každý, kdo jen prošel kolem F1, měl co říct k nedělní kolizi Lewise Hamiltona s Maxem Verstappenem. Jako první uvedeme názory jejich kolegů z F1.

Charles Leclerc: "Viděl jsem to z kokpitu, což je nevýhodou, jelikož nemáme nejlepší výhled. Ale všechno se to seběhlo rychle. Samozřejmě jsem si všiml, že se přede mnou něco děje. Já si myslím, že to byl běžný závodní incident. Těžko přisuzovat větší vinu jednomu nebo druhému, ačkoli uvnitř zatáčky ještě bylo místo. Na druhé straně, Max byl na vnějšku hodně agresivní. Takové věci se stávají, hlavně že Max je v pořádku."

Fernando Alonso: "Bylo to těsné. Myslím, že Lewis měl už více než polovinu svého vozu vedle Maxova. Takže můžeme říct, že Lewis tam byl a nemohl se jen tak vypařit. To se prostě nedá. Podle mě to ani jeden z nich neudělal schválně a nebyla to chyba ani jednoho z nich."

Valtteri Bottas: "Oba závodili tvrdě. Takové věci se stávají, patří to k závodění. Kdo bojuje a nechce se vzdát, tak se mu taková věc může přihodit kdykoliv."

Zajímavé vyjádření měl i aktuální lídr americké série IndyCar.

"V IndyCar tak závodíme pořád! V každém závodě se s ostatními pošťuchujeme. A každý předjížděcí manévr je na hraně... V IndyCar je to normální," řekl Alex Palou.

Hamilton oslavoval, jakoby se nic nestalo. Foto: Mercedes

Bývalý boss F1 je zase toho názoru, že buď žádná penalizace, nebo pořádná.

"Za starých časů bychom řekli, že se to prostě občas přihodí. Běžný incident. Je zřejmé, že obě strany jsou odhodlány udělat vše proto, aby vyhrály šampionát. Když už musíte udělit trest, což z určitého úhlu pohledu nebylo nezbytné, tak tohle nebylo správné rozhodnutí. Když už stevardi musí zasáhnout, ať je to alespoň půlminutový trest," tvrdí Bernie Ecclestone.

Nejdále asi zašla španělská Marca.

"Pro Hamiltona to na Silverstone bylo pouze vítězství nebo smrt. Angličan před domácím publikem odmítl dát nohu dolů z plynového pedálu, což vedlo k brutální nehodě jeho nizozemského rivala."

"Hamilton ukázal, že pro titul udělá cokoliv," napsala La Gazzetta dello Sport.

"V zatáčce Copse Hamilton vzal vítězství Leclerkovi a také nám ukázal svou temnou stránku," mohli jste si přečíst v Corriere della Sera.

Ředitel závodů F1, Michael Masi, mezitím všechny upozornil na fakt, že komisaři mají za úkol udělovat tresty podle incidentu, nikoliv podle velikosti jeho následků. FIA, F1, tým Mercedes, ale i tým Red Bull se po závodě musely ohradit vůči urážení Lewise Hamiltona na základě rasové příslušnosti. Ta může mít s incidentem těžko něco společného, ​​ale mnozí rozzuření Verstappenovi fanoušci nešetřili rasistickými nadávkami a opičími emotikony.

Třešničkou na dortu je vyjádření Helmuta Marka, že k slovu se možná dostanou i právníci. Ti nemohou měnit výsledky velké ceny, ale šéf motorsportu Red Bullu mluvil o způsobené újmě na majetku, úpravě pravidel a zejména systému posuzování incidentů komisaři.

Zdroj: Motorsport, MotorsportWeek, SportMail, Marca, La Gazzetta dello Sport, Corriere della Sera, úvodní foto: Mercedes