Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen měl nechat prostor, míní Hamilton

Verstappen měl nechat prostor, míní Hamilton

Trest nebyl spravedlivý, z vítězství má velkou radost.

Lewis Hamilton v Silverstone dosáhl vítězství, které si nejspíš velká část fanoušků bude pamatovat jako kontroverzní, avšak nedopustil, aby mu to kazilo radost z vítězství na domácí půdě.

"Za poslední týden jsem ze sebe vydal absolutně všechno, dřel jsem v továrně, vše pro odhalení i posledního kousku rychlosti, kterou v sobě náš vůz má. Samozřejmě jsem tam nebyl sám, a proto jsem velmi hrdý na každého, kdo pokračuje v práci, ačkoli musíme dohánět ztrátu."

Ani on se však nevyhnul tomu, o čem mluví všichni. I po skončení závodu se nejvíce mluvilo o jeho začátku, přesněji o kolizi mezi Hamiltonem a Maxem Verstappenem v prvním kole. Od momentu startu dotírající Hamilton nakonec pustil svůj vůz do nitra jedné z rychlých zatáček, došlo ke kolizi jeho předního kola s Verstappenovým zadním, což Nizozemce ve velmi vysoké rychlosti poslalo vstříc bariéře. Hamilton byl uznán hlavním viníkem kolize a dostal za ni 10sekundový trest plus dva trestné body.

Měl jsem dobrý start a útočil na Maxe, podobně jako včera. Už v šesté zatáčce jsem byl vedle něj, ale musel jsem se stáhnout, avšak díky tomu jsem byl od začátku následující rovinky v jeho větrném stínu. Včera jsem to zkusil zleva a pak litoval, že jsem nevyužil mezeru na vnitřku. Tak jsem se s ním pohrál, ukázal se mu vlevo a pak strhl volant doprava.

Už jsem byl řádně vedle něj a nenechal mi prostor. Ale ať už s trestem souhlasím nebo nesouhlasím, nevzdal jsem to a dosáhl jsem svoje. Prostě jsem si řekl, že nic nesmí stát v cestě radosti fanoušků, národní hymně, britské vlajce…"

Hamilton si nenechal pokazit den. Trest akceptoval a závod vyhrál. Foto: Mercedes

"Vozy 33 (Verstappen) a 44 (Hamilton) vjely do deváté zatáčky tak, že vůz 33 byl ve vedení a vůz 44 mírně zaostával a byl na vnitřní straně zatáčky," píše se ve zprávě komisařů závodu vysvětlující důvod potrestání britského jezdce. "Vůz 44 byl ve stopě, která nevedla k vrcholu zatáčky, přičemž na vnitřní straně měl ještě místo. Když vůz 33 zatočil do zatáčky, vůz 44 se nepokusil vyhnout kontaktu a jeho levá přední část kolidovala s pravou zadní částí vozu 33. Vůz 44 byl uznán hlavním viníkem kolize."

Přesto se Hamilton nehodlá Verstappenovi omlouvat.

"Nezdá se mi, že se musím za něco omlouvat. Jsme tu abychom závodili. Slyšel jsem o tom, že Max je v nemocnici, a to mi dělá starosti. Nikdo z nás nechce druhého zranit, to nebylo mým úmyslem a doufám, že bude v pořádku. Budu ho kontaktovat, ale pouze kvůli tomu, abych se ujistil, že je zdravý a že se brzy opět uvidíme na trati."

Za příklad Verstappenovi dává počínání Charlese Leclerka, kterého předjel v závěru velké ceny.

"(Leclerc) mi tam nechal prostor. Byl jsem někde vedle něj, on o mně věděl, jel vnějškem, ale pokračoval v boji a téměř mu to vyšlo. Tomu se říká skvělé závodění."

Zdroj: Motorsport, RaceFans, MotorsportWeek, úvodní foto: Mercedes