Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ráno v simulátoru, večer na trůnu rychlosti

Ráno v simulátoru, večer na trůnu rychlosti

Vyplatilo se přivstat si.

Po dominanci Red Bullu a Maxe Verstappena v Rakousku byl včera v Británii nejrychlejší Lewis Hamilton z Mercedesu. Jak prozradil, beztak neobvyklou situaci s jedním tréninkem a kvalifikací na kvalifikační závod v pátek večer si okořenil ještě více.

Celý páteční program byl posunut tak, aby se kvalifikace jela až večer a na tribuny okruhu Silverstone to stihli i ti místní fanoušci, kteří strávili dopoledne v práci. Trénink se jel odpoledne, takže dopoledne mělo 19 jezdců volno. Pouze Hamilton využil fakt, že jeho tým sídlí v nedalekém městě Brackley a od rána tam zařezával v simulátoru. A večer se stal "králem rychlosti", což je slovní spojení vymyšleno kvůli tomu, že o držiteli pole position se rozhodne až v dnešním sprintu.

"Měli jsme volné dopoledne, tak jsem si řekl, že tady nebudu jen tak posedávat a plýtvat svým časem. Tak jsem jel (do továrny Mercedesu) a prakticky jsem tam měl jakoby první trénink. Šlo pouze o to, abych pomohl vůz vylepšit, abych dal lidem maximální možné množství informací. A opravdu jsme potřebovali každý kousíček rychlosti," řekl Hamilton, který první místo získal časem jen o 0.075 sekundy lepším, než dosáhl Max Verstappen.

Čas v simulátoru však nebyl Hamiltonovou jedinou výhodou, jak jsme se dozvěděli od Valtteriho Bottase.

"Jsme tým a chceme nejlepší výsledek pro tým. Rád vidím, že jsme potěšili fanoušky. Byla to dobrá kvalifikace a týmovým úsilím jsme získali první místo. Můj vůz byl ve Q3 první na trati, neměl jsem aerodynamický stín. Když se na výsledek podíváme z tohoto úhlu pohledu, zajel jsem dobré kolo a mohu být s kvalifikací spokojený," řekl finský jezdec, který svůj aerodynamický stín poskytl britskému týmovému kolegovi a do sprintu bude přesto startovat z dobrého třetího místa.

Bottas přispěl k týmovému výsledku. Foto: Mercedes

Zdroj: Motorsport, Crash, úvodní foto: Mercedes