Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Odvolání Red Bullu zamítnuto

Odvolání Red Bullu zamítnuto

Nenašel nový důkaz, vyrobil si ho!

FIA zamítla žádost Red Bullu o odvolání a neudělala to kvůli tomu, že poprvé v historii F1 se vůči výši trestu uloženému v závodě odvolal jiný tým, než který byl potrestán. Odůvodnění překvapí. Red Bull neobjevil nový důkaz, který v době posuzování incidentu Maxe Verstappena s Lewisem Hamiltonem nebyl k dispozici. On si vyrobil nový.

"A učinil tak na základě důkazů, které byly v době posouzení dostupné. To zjevně nesplňuje stanovená kritéria. Z tohoto důvodu byla žádost zamítnuta," píše se ve zprávě FIA.

A s čím to vlastně Red Bull v Maďarsku vyrukoval? Minulý týden nechal Alexandra Albona v zatáčce Copse kopírovat Hamiltonovu stopu i rychlost před havárií. Jeho tým měl předem naplánované, že zůstane v Silverstone a s Albonem v kokpitu bude testovat prototypy pneumatik Pirelli pro sezonu 2022. To se odehrálo v úterý po VC Velké Británie. Ve středu okruh opět patřil Pirelli, jenže tým Red Bull nebalil a ve čtvrtek vyjel na trať jeho vůz RB15 z roku 2019.

Red Bull to na sociálních sítích nazval "filmovacím dnem", ale na takto starý vůz se už žádná omezení nevztahují a britská média to brala tak, že tým chce prostě Albona udržet ve formě. Thajský jezdec však dostal za úkol pokusit se co nejpřesněji napodobit Hamiltonovu stopu nejprve na trati, později v simulátoru. Jelikož v simulátoru ve stejné rychlosti nebyl schopen vejít se do zatáčky, Red Bull to předložil jako nově objevenou skutečnost a důvod k novému posouzení incidentu a výšky trestu.

"Během filmovacího dne jsme Alexa požádali, aby zajel v podobnou linii, abychom měli data do našich simulačních nástrojů včetně jezdeckého simulátoru," vysvětluje Christian Horner. "Díky tomu jsme mohli demonstrovat výsledek jízdy v té stopě a také to, kde je třeba začít brzdit. Nedokázali jsme projet zatáčku ve stejné stopě stejnou rychlostí, jakou jel Lewis. Získali jsme tak užitečná data, která potvrdila naše předchozí simulace.

Ukázali jsme data komisařům. Nechali nás vysvětlit pozice vozů, rychlosti i fakt, že Lewis by musel brzdit o 23 metrů dříve, aby se vůbec vešel do zatáčky. Později Lewis v tom místě předjel Charlese (Leclerka), ale ze simulace vyplývá, že kdyby postupoval přesně stejně, tak koliduje i s ním. Takže jsme předložili data a myslím, že jsme byli férově vyslechnutí. Komisaři jsou názoru, že to není nový důkaz, takže věc znovu neotevřou a my to akceptujeme. Šampionát je těsný, museli jsme to zkusit. Nyní je čas to uzavřít a soustředit se na aktuální víkend."

Red Bull ukázal kreativitu, ale nepochodil. Foto: Red Bull

Hamilton se mezitím nechal slyšet, že si z incidentu ponaučení nevzal, protože sebe nevidí jako viníka nehody.

"Co se toho manévru týče, udělal bych znovu přesně totéž a stejně, jak jsem to udělal naposledy. Podíval jsem se na to detailně a s mými zkušenostmi nasbíranými za všechna ta léta a nevidím nic, co bych chtěl změnit," řekl sedminásobný šampion.

Mluvčí Red Bullu v Maďarsku potvrdil zprávu přinesenou televizí Sky Sports, že pro jeho závodní tým již nepracuje nejmenovaný člověk, kterého rasistické zprávy ze služby WhatsApp se na začátku tohoto týdne dostaly na veřejnost. Horner zdůraznil, že v celé věci s Hamiltonem není nic osobního a stejně by postupoval proti kterémukoli jinému jezdci.

Zdroj: Motorsport, Sky, úvodní foto: Red Bull