Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Čtyři jezdci inkasují za incidenty po jednom trestném bodu

Čtyři jezdci inkasují za incidenty po jednom trestném bodu

Trest si z Itálie odvážejí Perez, Mazepin, Ocon a Giozinazzi

Všichni hříšníci obdrželi trest za incidenty, ke kterým došlo na Variante della Roggia.

Prvním z nich, Antonio Giovinazzi, se hned v prvním kole střetl s Carlosem Sainzem. Jeho alfa romeo se otočila do protisměru a  Giovinazzi se vrátil na trať dle komisařů nebezpečně.

"Jezdec zablokoval brzdy při vjezdu do čtvrté zatáčky," uvedli stewardi. "Při opětovném vrácení na závodní dráhu se přesunul zcela vlevo a došlo ke kontaktu s vozem 55 [Sainz]. Toto vrácení na dráhu považujeme za nebezpečné."

Esteban Ocon podle zjištění komisařů nenechal Sebastianu Vettelovi dostatečný prostor, když se oba jezdci potkali ve stejné zatáčce. Stewardi rozhodli, že "poté, co předtím bránil svou pozici mimo trať, nenechal jezdec vozu 31 [Ocon] při nájezdu do zatáčky mezi svým vozem a okrajem trati prostor na šířku vozu (jak je požadováno v předpisech) a způsobil kolizi s vozem 5 [Vettel]."

Třetí incident ve stejné zatáčce, do kterého se zapojili oba jezdci týmu Haas, vyústil v penalizaci pro Nikitu Mazepina. Bylo shledáno, že způsobil kolizi s Mickem Schumacherem a byl "převážně viníkem".

Sergio Perez byl potrestán poté, co stewardi usoudili, že si při předjíždění Charlese Leclerca zkrátil zatáčku. "Vůz č. 11 [Perez] se v páté zatáčce dostal za obrubník, čímž si usnadnil předjíždění a získal trvalou výhodu."

Pérezovi zbývá už pouze 5 bodů, o které může přijít, aniž by dostal od komisařů vyšší trest v podobě zákazu startu do VC. Foto Red Bull


Všichni čtyři jezdci dostali také pětisekundové časové penalizace a zmíněný trestný bod do závodní licence. Pro Ocona to byl první bod v aktuálním dvanáctiměsíčním období, Giovinazzi má nyní celkem tři trestné body, Mazepin šest a Pérez sedm.

 Zdroj: FIA, úvodní foto: Red Bull