Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Expilotka IndyCar je podezřelá z několika trestných činů

Expilotka IndyCar je podezřelá z několika trestných činů

Viní ji ze zpronevěry a praní špinavých peněz

Bývalá pilotka IndyCar či vytrvalostních závodů IMSA Ana Beatriz Caselato Gomes de Figueiredová má velký problém. Podle brazilských vyšetřovatelů by měla být zapojena do zpronevěry a praní špinavých peněz. Její tchán a manžel dokonce skončili ve vazbě. Od té bývalou závodnici zřejmě uchránil vysoký stupeň těhotenství – porodit prvního potomka má příští měsíc.

Pětatřicetiletá brazilská závodnice, která strávila dvě kompletní sezony v Indy Lights a pak absolvovala 29 závodů v IndyCar, byla v Americe známá jako Ana Beatriz. V pozdější fázi kariéry, která pokračovala v brazilském šampionátu Stock cars a také vloni v sérii IMSA WeatherTech, používala jméno Bia Figueiredová.

Podle obžaloby je Figueiredová zapletena do plánu vylákat miliony amerických dolarů ze zdravotnického systému státu Rio de Janiero. Měl spočívat v provozování zdravotnických zařízení bez patřičné licence, předem dohodnutých smlouvách s účastníky výběrových řízení a předražených zakázkách.

Hlavou celé skupiny měl být tchán brazilské závodnice. V obžalobě je ale zmíněná i Figueiredová, jejíž společnost B3Tres měla dostat čtvrt milionu dolarů, tedy v přepočtu necelých šest milionů korun. Za osm let, co takto tchán a manžel Figueiredové měli takto „dojit“ veřejný rozpočet, údajně získali ze státních zdrojů 118 milionů dolarů (2,8 miliardy korun). Obžaloba členy rodiny viní, že velká část z peněz skončila na jejich účtech.

Petrochemická společnost Ipiranga sponzorovala Figueiredovou i v brazilských stock cars, po vznesení obvinění s ní však ukončila spolupráci. Foto: IndyCar

Cesta Figueiredové z motokár do monopostů vedla přes brazilskou formuli Renault a jihoamerický šampionát formule 3. V roce 2008 získala místo u týmu Sama Schmidta v Indy Lights, kde strávila dvě sezony. V té první dokonce skončila na třetím místě konečného pořadí šampionátu a připsala si v Nashvillu první vítězství. Z druhého triumfu v kariéře se radovala následující rok na oválu v Iowě.

Ročník 2010 IndyCar začínal v brazilském Sao Paulu, Figueiredová dostala šanci u týmu Dreyer & Reinbold Racing a dojela čtrnáctá. Představila se ještě na třech oválech včetně Indy500, do které se bez problémů kvalifikovala, v závěru ale havarovala. Následující ročník odjela téměř kompletní, až na závod v Alabamě, v němž ji kvůli zranění ruky z předešlého podniku nahradil Simon Pagenaud. Jejím nejlepším umístěním v IndyCar je 11. místo ze závodu v Torontu.

V dalším roce dostala příležitost v týmu Michaela Andrettiho, ale jen pro závody v Sao Paulu a Indy500. V roce 2013 odjela posledních sedm závodů za Dale Coyne Racing. Vrcholem bylo 15. místo z Indy500. Do té se dokázala vždy kvalifikovat a to i v letech, kdy naopak v tomto směru zažili neúspěch Paul Tracy či Ryan Hunter-Reay.

Zdroj: FORMULE.cz