Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Verstappen potrestán za srážku s Hamiltonem

Verstappen potrestán za srážku s Hamiltonem

Nizozemec klesne na startu VC Ruska o 3 místa

Max Verstappen byl pro následující Velkou cenu Ruska potrestán poklesem o tři místa na startovním roštu poté, co byl shledán převážným viníkem kolize s Lewisem Hamiltonem.

"Vůz 44 [Hamilton] vyjížděl z boxů," uvedli sportovní komisaři. "Vůz 33 [Verstappen] byl na hlavní rovince. Na padesátimetrové tabuli před první zatáčkou měl vůz 44 výrazný náskok před vozem 33. Vůz 44 byl v tu chvíli výrazně vpředu. Vůz 33 pozdě zabrzdil a začal se pohybovat vedle vozu 44, ačkoli v žádném okamžiku sekvence se vůz 33 nedostal dále než těsně za přední kolo vozu 44. Vůz 33 se tak dostal do čela závodu."

Sportovní komisaři také zrekapitulovali názory na nehodu z pohledu obou jezdců. Podle Verstappena ho Hamilton vytlačil, podle Hamiltona se Verstappen o předjetí pokusil pozdě a měl manévr vzdát.

"Během slyšení pilot vozu 33 tvrdil, že příčinou incidentu bylo to, že pilot vozu 44 povolit volant za první zatáčkou a vytlačil ho na vrchol druhé zatáčky. Řidič vozu 44 tvrdil, že řidič vozu 33 se pokusil předjet velmi pozdě a měl vzdát předjížděcí manévr buď dřívějším brzděním nebo odbočením vlevo za obrubník.

Stewardi na kamerových záznamech zjistili, že pilot vozu 44 jel vyhýbacím manévrem, ačkoli jeho pozice způsobila, že vůz 33 najel na obrubník. Dále však stevardi zjistili, že vůz 33 se vůbec nenacházel vedle vozu 44, dokud výrazně nevjel do první zatáčky. Podle názoru komisařů byl tento manévr proveden příliš pozdě na to, aby měl pilot vozu 33 právo na závodní prostor."

Využije Red Bull situace a nasadí Verstappenovi v Rusku novou pohonnou jednotku? Foto: Red Bull

"Ačkoli vůz 44 mohl uhnout dále od obrubníku, aby se vyhnul incidentu, stevardi rozhodli, že jeho pozice byla přiměřená, a proto shledali, že vinu na incidentu nese převážně pilot vozu 33.

Při vyvozování trestu stewardi zdůrazňují, že brali v úvahu pouze samotný incident, nikoli jeho následky."

Verstappenovi byly rovněž uděleny dva trestné body do závodní licence, což je jeho první bodový prohřešek za dvanáctiměsíční období.

 

Zdroj: FIA, úvodní foto: Red Bull