Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Oba protesty Mercedesu zamítnuty

Oba protesty Mercedesu zamítnuty

Tým se ale plánuje odvolat

Boj o titul letošního mistra světa F1 neskončil ani poté, co jezdci dojeli do cíle Velké ceny Abú Zabí. Mercedes totiž po jejím skončení podal dva protesty. Oba se týkaly událostí, které nastaly při restartu závodu, ke kterému došlo před posledním kolem závodu.

V prvním případě si německá stáj stěžovala na to, že Verstappen se před restartem dostal před Hamiltona. Sportovní komisaři sice připustili, že se pilot Red Bullu skutečně v jednu chvíli nacházel o kousek před Hamiltonem, poté se ale zařadil zpátky za něj a nenacházel se před v ním době, kdy fáze zpomalovacího vozu končila. Protest byl tím pádem zamítnut.

Druhý protest přišel kvůli způsobu, jakým byl závod restartován. Podle Mercedesu byl porušen článek 48.12 sportovních pravidel, který říká, že každý vůz se musí před restartem vrátit do stejného kola a zpomalovací vůz opustí trať až kolo poté. V Abú Zabí ale ředitelství závodu umožnilo vrátit se do stejného kola pouze pěti vozům, které se nacházely mezi Hamiltonem a Verstappenem a závod navíc restartovalo ještě na konci toho samého kola. Podle Mercedesu by při dodržení článku 48.12 Hamilton zvítězil a požadoval tak, aby jako konečné byly započítány výsledky z předposledního kola.

Ani v tomto případě ale Mercedes nepochodil. Komisaři sice uznali, že restartovací procedura možná nebyla zcela splněna, dodali však, že přednost má článek 48.13. Ten říká, že když je oznámeno, že zpomalovací vůz zajede na konci kola do boxů, musí se tak stát. V prohlášení dále stojí, že v případě započítání výsledků z předposledního kola by se jednalo o dodatečné zkrácení závodu, což sportovním komisařům nepřipadalo vhodné.

Max Verstappen ukončil nadvládu jezdců Mercedesu, která trvala od roku 2014. Foto: Red Bull



Celá kauza tím ale možná ještě nekončí. Mercedes totiž krátce po vynesení verdiktů vyjádřil svůj záměr se proti rozhodnutí ohledně restartu závodu odvolat k Mezinárodnímu odvolacímu soudu FIA. Nyní týmu běží limit 96 hodin, které má na to, aby odvolání skutečně podal. Co se týče přetahované mezi Hamiltonem a Verstappenem před restartem, proti němu už se Mercedes neodvolává a tato záležitost je tak už nyní uzavřena.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, FIA, úvodní foto: Mercedes