Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault ztratil kredit, přiznává Rossi

Renault ztratil kredit, přiznává Rossi

Zákazníci jeho motor nechtějí.

Renault svými motory na začátku hybridní éry v roce 2014 zásoboval téměř polovinu startovního pole. Dnes má Alpine, svůj tovární tým, ale ani jednoho zákazníka. Příští rok bude další velká změna technických pravidel. Hlavním tématem jsou nové vozy s přísavným efektem, ale i pohonné jednotky musí být upraveny, neboť 10 % paliva bude tvořit biopalivo.

Velké změny otevírají příležitosti pro ty, kteří dosud tahali za kratší konec lana, jenže Renault situaci nevyužil, nenašel si žádného zákazníka. Mercedes bude i příští rok zásobovat čtyři týmy, Ferrari tři týmy a Red Bull si raději začne sám vyrábět motory pro sebe a sesterský tým AlphaTauri, než aby se vrátil k Renaultu. A to není dobrá reklama.

"Je to jasný signál, že jsme přišli o veškerý kredit," začal generální ředitel Alpine, Laurent Rossi, mluvit o chybách svých předchůdců. "Musíme se dívat pravdě do očí. Náš motor nebyl pro zákazníky atraktivní. V minulosti jsme často dávali góly do vlastní branky, z technického úhlu pohledu, když jsme náš motor příliš přizpůsobovali přáním zákazníků a potřebám jejich šasi. Buď nebyl spokojený zákazník, nebo jsme vyvíjeli dvěma směry, což poškodilo nás.

V ideálním světě postavíte motor a zákazník se mu přizpůsobí. Pak je dobré, že se rychleji získá více dat, z čehož profituje tovární tým. Ale právě teď pro nás bude nejlepší soustředit se na sebe. Když budeme na určité úrovni, rádi přijmeme jednoho nebo dva zákazníky."

Francouzské motory přišly o dobrou pověst, zájem neprojevil jediný potenciální zákazník. Foto: Renault

Zdroj: Auto Motor und Sport, úvodní foto: Renault