Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Motor Mercedesu je prý v souladu s pravidly

Motor Mercedesu je prý v souladu s pravidly

Red Bull již nemá další námitky.

Po letní přestávce jsme se dozvěděli, že Ferrari a Red Bull s Hondou mají podezření, že v hloubce pohonné jednotky Mercedesu se občas děje cosi nekalého. Konkrétně Red Bull se FIA ​​zeptal, jestli by bylo v pořádku vhánět do spalovacího prostoru extrémně vychlazený vzduch. Samozřejmě, ve F1 to takto jednoduché není, chlazení přiváděného vzduchu je v podstatě zakázáno, jenže je definováno jako průměrný rozdíl v teplotě oproti okolnímu prostředí a má senzor měřící teplotu v konkrétním místě... a nakonec se to prý celé dá obejít.

"Podle nich má Mercedes skrytý chladič," píše známý žurnalista Michael Schmidt v článku pro Auto Motor und Sport, kde tvrdí, že stlačený vychlazený vzduch dokáže Mercedesu nakrátko přidat až 20 koňských sil. "Otázkou zůstává, jak moc může být vzduch vychlazený a zda je senzor umístěn tak, aby poskytoval relevantní hodnoty."

Podle zdroje z týmu Red Bull si už ale prý tento tým nebude dále u FIA stěžovat. Jelikož nemáme oficiální stanovisko FIA, nemůžeme vědět, zda chladič neexistuje, nebo je v souladu s platnými pravidly. Podle Helmuta Marka, který má ale jisté sklony k přehánění, se tak z Mercedesu opět stal nejlepší motor v poli a vůz Red Bullu bude kvůli tomu na rovinkách hodně ztrácet.

"Čím delší rovinka, tím více času ztrácíme. Ztrácíme od začátku rovinky až do konce," tvrdí šéf motorsportu Red Bullu.

Motory Mercedesu se už do konce roku měnit nebudou. Foto: Mercedes

Zdroj: Auto Motor und Sport, úvodní foto: Mercedes