Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Dochází motorům Mercedes dech?

Dochází motorům Mercedes dech?

Nebyly stavěny na dlouhé boje.

Helmut Marko tvrdí, že díky těsným soubojům s Red Bullem začíná motorům Mercedes docházet dech. Byl to sice Max Verstappen, kdo v Rusku přijal penalizaci se nasazení nové pohonné jednotky nad povolený počet, ale to bylo způsobeno i havárií na Silverstone, která ho o jednu obrala. Jenže Mercedes přiznává, že i Lewis Hamilton bude velmi pravděpodobně také potřebovat novou pohonnou jednotku.

Při pohledu do běžného kalendáře nás čekají pouze dva měsíce závodění a bude konec sezony, jenže v kalendáři velkých cen je ještě sedm závodních víkendů, což je bezmála třetina sezony.

"Mercedes si zvykl být vpředu. Pouze prvních pár kol jel naplno, pak výkon motorů stáhl. To už teď nemůže," řekl šéf motorsportu Red Bullu, čímž vlastně tvrdí, že Mercedes v posledních letech ani neměl zas tak skvělé závodní motory, pouze s nimi dovedl vyhrávat kvalifikace. "Teď musí častěji a déle jezdit ve vyšším režimu. A to způsobuje problémy."

Šéf týmu Mercedes nevyloučil, že Hamilton dostane nový motor již tento víkend v Turecku, ačkoli tajný zdroj Auto Motor und Sport zevnitř týmu tvrdí opak.

"Pravděpodobně to nebude v Turecku, tam očekáváme těsný souboj s Red Bullem. Ale nemůže se to odkládat dlouho. Chceme to udělat na okruhu, na kterém budeme v porovnání s Red Bullem extra silní nebo extra slabí. Nebo když bude pršet. Mexiko bude patřit Red Bullu, kvůli nadmořské výšce. Interlagos možná také."

Zdroj z Red Bullu zase tvrdí, že tým u konkurence pozoruje evidentní snižování výkonu motorů po delším používání, pravděpodobně kvůli opotřebení klikových hřídelí a sedel ventilů.

V Rusku vpředu chyběl Verstappen, jinde to bude Hamilton. Foto: McLaren

Zdroj: Auto Motor und Sport, úvodní foto: Mercedes