Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mercedes nedůvěřuje svému juniorskému programu?

Mercedes nedůvěřuje svému juniorskému programu?

Rozhovor Nikiho Laudy a Helmuta Marka.

Niki Lauda řekl, že Mercedes možná o obsazení prázdného závodního kokpitu po Nicu Rosbergovi rozhodne až na konci ledna, protože to bude těžké rozhodování mezi dvěma odlišnými přístupy. Williams je již připraven uvolnit Valtteriho Bottase a má připraveného Massu, ale nic ještě není jisté, šanci má i Pascal Wehrlein.

"Možná až do konce ledna nebudeme vědět, čemu dát přednost," řekl nevýkonný ředitel Mercedesu. "Ještě nejsme tak daleko, zatím nevíme. Doufáme, že se to podaří vyřešit co nejdříve, ale jsou to hodně složitá jednání.

V podstatě máme dvě možnosti. Mladý jezdec jako Wehrlein, z něhož se pak může a nemusí stát hvězda, nebo někdo zkušený jako Bottas. Ještě jsme daleko od bodu, ve kterém budeme připraveni, protože je to obrovské rozhodnutí."

Lauda to řekl v rozhovoru pro rakouskou Servus TV a po boku měl svého krajana, kamaráda, ale i soupeře, Helmuta Marka, který je poradcem Red Bullu pro motorsport a v rámci toho dohlíží i na program pro mladé jezdce, ze kterého již vzešli Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo a částečně i Max Verstappen. Ten využil příležitosti a Laudu trochu poškádlil.

"Máte juniorský program a máte vysoce ceněného pana Wehrleina," řekl Marko. "Nezdá se, že by tenhle chlapík, Wehrlein, měl dostat šanci. To znamená, že nedůvěřujete vlastnímu juniorskému programu."

Lauda odpověděl: "Uvedu to na správnou míru. Juniorský program je, jak si řekl, juniorský program. Mladí piloti mají získávat zkušenosti. Jistěže, můžeme diskutovat o tom, zda je nebo není Wehrlein připravený, ale nezapomínej, že Max Verstappen letos začal v Toro Rosso a jezdil tam až dokud Rus (Daniil Kvjat) neudělal chybu. Až pak jste ho vzali do A-týmu."

Marko ještě dodal: "Dobře, Wehrlein je ještě velmi mladý, ale kdo neriskuje, nevyhrává. Pokud vezmete Valtteriho Bottase, budete muset formou slevy na motory pro Williams zaplatit dvouciferné číslo v milionech. Ano, máte na to rozpočet 22 milionů, které nezaplatíte Rosbergovi, ale ještě budete muset Wehrleinovi koupit místo v týmu, kde bude jezdit s motory konkurence."