Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Sainz nechtěl červené pneumatiky.

Sainz nechtěl červené pneumatiky.

Norris v něm vidí snadnou kořist.

Od pátku je týmům jasné, že měkká směs pneumatik na horkém a drsném texaském asfaltu dlouho nevydrží, proto v sobotu ve druhé části kvalifikace velká většina jezdců použila raději pneumatiky ze středně tvrdé směsi, i s vědomím, že riskuje nepostoupení do finálové části. Na měkkých pneumatikách se do Q3 dostali pouze dva. Júki Cunoda nikoho nepřekvapil, alespoň se takto dostal skrze síto Q2.

Překvapil Carlos Sainz, jehož ferrari rozhodně mělo na to, aby postoupilo i na žlutých pneumatikách. Vždyť Španěl si nakonec vybojoval šestou příčku, po penalizováni Valtteriho Bottase bude pátý a jeho týmový kolega, Charles Leclerc, odstartuje ze čtvrté příčky. Oba byli rychlejší než jezdci konkurenčního McLarenu. Proč tedy takové nečekané taktické rozhodnutí? O taktiku se prý vůbec nejednalo, Sainz také chtěl startovat na střední směsi.

"Budeme se muset podívat, co jsme měli ve Q2 udělat jinak," řekl jezdec Ferrari. "Na jejím začátku jsme nazuli měkké pneumatiky, ale pouze proto, že jsme předpokládali, že trať se bude rychle zlepšovat a nejlepší čas zajedeme později na středně tvrdých. Změnil se vítr, nedokázal jsem svůj čas zlepšit. V esíčku mě chytil masivní poryv větru. Myslím, že v té době svůj čas už nezlepšil nikdo. Podmínky byly prostě horší a mně zůstal čas dosažený na měkkých pneumatikách."

Sainz použil červené pneumatiky, pouze aby pošetril žluté. Foto: Ferrari

Chyba Ferrari posiluje optimismus Landa Norrise, který dnes hodlá svůj mclaren dostat před oba červené vozy.

"Cílem je dostat se před Ferrari," řekl britský závodník. "Red Bull a Mercedes budou asi ve vlastní lize, ale máme dobrý vůz a můžeme porazit Ferrari. Start bude důležitý, první kolo... A Carlos bude na červených gumách, což nám také otevírá možnosti."

Zdroj: Sky, úvodní foto: Ferrari