Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sainz pustil Ricciarda omylem

Sainz pustil Ricciarda omylem

S Norrisem to však udělal mazaně.

Diváci mohli být v neděli překvapeni, proč Carlos Sainz nakonec po předjetí mimo trať nevrátil pozici Landu Norrisovi, ale Danielu Ricciardovi a bylo to v pořádku. Ve skutečnosti se to stalo jinak, pravdivá je pouze ta část, že jezdec Ferrari před sebe nevědomky pustil nesprávný mclaren.

"Měl jsem pomalý start, okamžitě jsem se musel bránit," řekl Španěl. „Na měkkých pneumatikách jsem měl útočit, místo toho jsem byl v obraně před mclareny, které startovaly za mnou. V jednu chvíli jsem se dostal před ně, jenže do dvanácté zatáčky jsme jeli všichni tři vedle sebe. Myslím, že Lando na vnitřní straně brzdil moc pozdě. Téměř jsme všichni tři nabourali do Charlese (Leclerka) před námi.

Nechtěl jsem havárii, tak jsem Landovi nechal místo a jel ven. Když jsem se vrátil na trať, bylo to před Landa a Daniela. V tomto pořadí. Rychle jsem usoudil, že musím Landa pustit, abych neriskoval penalizaci. Tak jsem se v šestnácté zatáčce nechal dobrovolně předjet. Jenže stalo se to, že Daniel v pokračování souboje předjel Landa.

Sainz svým omylem nic neztratil, pokud by rovnou pouštěl Norrise, beztak by nejprve musel pustit Ricciarda, nebo by třeba raději přijal trest. Norrise později před sebe skutečně pustil, ale pouze na chvíli, takže si toho režie přímého přenosu závodu ani nevšimla. Když byl Sainz na svou chybu v šestém kole upozorněn svým závodním inženýrem, kterého upozornil ředitel závodu, měl již na Norrise vyjetý malý náskok, kterého se musel vzdát. Udělal to však šikovně, mezi sedmou a osmou zatáčkou. Následně byl v jedné vteřině za ním, na rovince před dvanáctou zatáčkou použil DRS a pozici si vzal zpět. Michael Masi po závodě řekl, že McLaren si na tento trik nestěžoval.

Sainz se už před Ricciarda nevrátil, zbyla mu sedmá příčka. Foto: Ferrari

Sainzův týmový kolega Charles Leclerc jel většinu závodu v čistém vzduchu, v cíli byl prvním z druhé ligy, a dokonce prý chvílemi pomýšlel na pódiové třetí místo, jelikož se Red Bull více soustředil na strategické hry s Mercedesem než na konečný výsledek Sergia Péreze.

Všechny nové díly fungovaly, jak jsme doufali. To je dobrá zpráva pro naši budoucnost. Doufám, že stejně rychlí budeme až do konce této sezony,“ řekl po závodě Monačan. „Rychlost byla opravdu velmi, velmi dobrá a místy jsem před sebou viděl Sergia. Byl jen nějakých 10 vteřin přede mnou. Dokonce jsem byl v posledních dvou stintech rychlejší, takže jsem měl před očima i stupně vítězů, ale nakonec jsme až tak rychlí nebyli.

Zdroj: RaceFans, Racer, úvodní foto: Ferrari