Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mercedes nemá přítlak

Mercedes nemá přítlak

Zatím to vypadá na krasojízdu Red Bullu.

V pátek byl jednoznačně nejrychlejším jezdcem na trati Max Verstappen, což samozřejmě netěší jeho rivala v boji o titul. Zdá se, že trať v Mexiku i letos nejvíce sedí kombinaci Red Bull – Honda.

Z našeho vozu nemám špatný pocit. Neměli jsme ani žádné větší problémy a myslím, že jsme si svou práci odvedli moc dobře. Oni jsou tady prostě rychlejší. Podíváme se na naše nastavení a pokusíme se vůz zlepšit, ale prostě nemáme přítlak, to je důvodem půlsekundového rozdílu v časech,“ řekl Lewis Hamilton.

Před dvěma lety, kdy jsme měli sezonu dominance a všechny jsme ničili, tak jsme tady byli v sobotu pomalejší o půl vteřiny. Tato trať a Monako jsou asi našimi nejslabšími okruhy. Dobré je, že náš motor si zachoval slušný výkon (přes velkou nadmořskou výšku), což se nám v minulých letech nedařilo.

Spekuluje se, že Mercedes by mohl Hamiltonův vůz nastavit na vyšší přítlak a v kvalifikaci využít Bottase k rozrážení vzduchu na dlouhé rovince, což by Hamiltonovi mělo pojistit alespoň místo v první řadě.

V konkurenčním týmu se mezitím řeší problém s případnou týmovou režií. Sergio Pérez byl jistě ochoten Verstappenovy uhnout v každém závodě, i kdyby tím možná ztratil vítězství. Jenže teď je na domácí půdě, po dvou letech před domácími fanoušky a poprvé ve voze schopném vyhrát závod. Vítězství by z něj v očích vášnivých Mexičanů udělalo hrdinu.

Pro jezdce není důležitějšího závodu než na domácí půdě,“ řekl Christian Horner. „Jenže jako tým musíme myslet na boj ve dvou šampionátech a za tento závod se budou udělovat stejné body jako za každý jiný. Týmová režie je součástí tohoto sportu. Ne celá F1 je pouze o jezdcích, týmová složka je také důležitá.

Horner nejspíš bude muset utíkat zadními dveřmi, pokud Péreze doma připraví o vítězství. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Mercedes