Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen nechce nový motor

Verstappen nechce nový motor

Honda nemá vlastnosti Mercedesu.

Jako Red Bull, tak i Mercedes před první Velkou cenou Saúdské Arábie na Městském okruhu v Džiddě předpovídají, že tento okruh bude více sedět černým monopostům. Nakonec to nemusí být pravda, ale pokud ano, nebylo by pro Maxe Verstappena dobré vzít si novou pohonnou jednotku, dostat se s ní tuto neděli alespoň za mercedesy a naplno ji využít v posledním závodě v Abú Zabí?

Takhle je Nizozemec v nevýhodě, jelikož jeho britský soupeř v boji o titul, Lewis Hamilton, si vzal nový motor v Brazílii, ale v Kataru použil starší, takže teď má ještě téměř nový motor a před sebou pouze dva závody. Motor Hondy je však jiný než motor Mercedesu. Zatímco nový motor německé automobilky nabízí jezdci výkonnostní výhodu, ale každým závodem o část výkonu přijde, japonská automobilka postavila motor, který si své vlastnosti dobře drží po celou dobu životnosti.

Prostě nemáme takový bonus k výkonu, jako když si nový motor vezme jezdec Mercedesu,“ vysvětluje Verstappen rozhodnutí pokračovat se starším motorem. „Náš motor nám dává prakticky stejný výkon po celou dobu životnosti. Výměna za nový by nám téměř nic nepřinesla.

S výměnou motoru je spojeno i větší riziko kolize po startu hlouběji v poli. Jezdce Red Bullu by tak k výměně motivovala jedině obava o spolehlivost motoru.

Ano, v takovém případě ano, ale aktuálně nemám důvod k obavám. Pokud se nic zvláštního nestane, měli bychom to v pohodě zvládnout.

Honda postavila solidní motor, který si drží své dobré vlastnosti i po mnoha víkendech. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull