Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen téměř zajel kolo roku

Verstappen téměř zajel kolo roku

Před havárií prý už ani moc netlačil na pilu.

Max Verstappen včera udělal něco, na co u něj už dlouhou dobu nejsme zvyklí. Jezdeckou chybu. Dokonce nevynucenou, jelikož v závěru kvalifikace byl v prvních dvou sektorech svého posledního pokusu nejrychlejší ze všech a až v posledním vrazil do zdi.

Prostě jsem jen přijel k zatáčce a podle mého pocitu jsem brzdil ve stejném místě, jako předtím," řekl po kvalifikaci Nizozemec. „Avšak mírně se mi zablokovala pneumatika. Chtěl jsem to dobré kolo dokončit, jenže to skončilo tím, že jsem vůz otřískal o zeď a zůstal stát. Samozřejmě jsem extrémně zklamaný, vždyť vůz měl dobrou kvalifikační rychlost a byli jsme v silné pozici. Ve Q1 a Q2 bylo více starostí s hledáním prostoru na trati než s rychlostí. A ve Q3 to vypadalo dobře a nedokončil jsem kolo. Velké zklamání.

Viděl jsem, že je to dobré kolo. Oproti předchozímu času jsem zrychlil o tři-čtyři desetiny. Myslel jsem si, že v poslední zatáčce ještě něco získám. Věděl jsem, že Lewis je o desetinu nebo desetinu a půl rychlejší, ale neudělal jsem nic, co bych nedělal v kvalifikacích běžně. Přesto jsem zablokoval kolo. Ještě jsem se nedíval, jestli jsem brzdil později nebo ne. Mně se zdálo, že jsem trefil totéž místo.

Verstappen dále řekl, že vyhrát by se dalo i ze třetího místa. Zatím ještě nevíme, jestli při nárazu nebyla zničena jeho převodovka. Výměna by ho stála pět míst na startu. Ani penalizace by ale neměla znamenat konec nadějím, jelikož v úzkém korytě městské trati v Džiddě je docela pravděpodobný výjezd safety caru, který by mohl zamíchat kartami.

Až do toho nárazu to vypadalo na nejlepší kolo roku,“ řekl smutný Christian Horner. „Velká škoda, bylo to jedno ohromné, ohromné ​​kolo. Hleděli jsme na to, jako když kouzelník vytahuje z klobouku zajíce. Kde se to vzalo? Max je teď frustrovaný, to je mi jasné, když to neuvěřitelné kolo nedokončil. Ale měl by to hodit za hlavu. Stále mu patří třetí místo na startu, může mít výborný start a po startu následuje dlouhý závod, ve kterém se může leccos přihodit.

V této fázi šampionátu může být každá chyba rozhodující, ale Verstappen to teď potřebuje hodit za hlavu. Foto: Red Bull

Zdroj: MotorsportWeek, Racer, úvodní foto: Red Bull