Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Červený praporek připravil Norrise o body

Červený praporek připravil Norrise o body

Pravidlo o výměně pneumatik patří do koše.

K dramatickému boji o první místo v cíli mezi Lewisem Hamiltonem a Maxem Verstappenem by v Džiddě nejspíš ani nedošlo, nebýt pravidla umožňujícího vyměnit vozu pneumatiky v boxové uličce, zatímco se čeká na stažení červených praporků. Verstappen díky tomu odjel celý závod, aniž by výměnou pneumatik ztratil byť jen vteřinu času. Červená vlajka však neovlivnila pouze boj o vítězství.

Dost uškodila například i Sergiu Pérezovi nebo Landu Norrisovi a druhého jmenovaného to i hodně roztrpčilo. Mladý Brit zastávkou v boxech padl ze šestého až na čtrnácté místo a následně jezdci před ním vyměnili pneumatiky zdarma pod červenou vlajkou.

Občas se stane, jako například v Monze, že jeden dostane nové pneumatiky zdarma a druhému to zničí závod,“ řekl Norris. „Myslím, že to bylo v Mugellu, když jsme takhle také přišli o dobře rozjetý závod. Nebudu skrývat, že jsem teď rozzlobený, protože jsem měl smůlu, ale už dlouho si říkám, že to neférové ​​pravidlo by mělo být vymazáno z povrchu zemského.

Pravidlo o povinnosti použít dvě rozdílné směsi pneumatik by měli upravit na pravidlo o povinnosti provést během závodu alespoň jednu řádnou zastávku s výměnou jedné směsi za druhou. To by pak ještě bylo akceptovatelné. Ale takhle se prostě jenom zničí závod. Vložíme do závodu a přípravy na něj ohromné ​​úsilí a pak nám jedno takové hloupé pravidlo přisoudí úplně jinou pozici, než jsme si zasloužili.

Pokud měl McLaren ještě nějakou naději vrátit se na třetí místo Poháru konstruktérů, v Arábii o ni přišel. Foto: McLaren

Norrisův návrh zní hodně zajímavě. F1 nemůže jezdce nutit postavit se na restart závodu na již dožívajících pneumatikách. Nebylo by to bezpečné a pokusy o pozdní brzdění, jakož i brzké brzdění nepředvídané jezdci kolem, by nejspíš často vedly k dalším haváriím a opakovaným přerušením závodů. Pokud by si jezdec směl vzít nové pneumatiky, ale zastávka v boxech by ho neminula, bylo by to méně nespravedlivé.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren