Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Prokop v neděli třetí, ve čtyřkolkách vede český tým

Prokop v neděli třetí, ve čtyřkolkách vede český tým

Rallye Dakar - 1. etapa

44. ročník soutěže Rallye Dakar v neděli pokračoval. Po sobotním prologu, který meřil pouze devatenáct kilometrů, už  tentokrát stála před jezdci náročnější výzva. Na programu totiž byla úvodní etapa na území Hailu, která zahrnovala 333 měřených kilometrů. Velkou roli v ní sehrála i navigace. Ta totiž řadě účastníků činila potíže.

V kategorii automobilů se zatím letošní ročník vyvíjí velmi slibně pro Násira al-Attíju. Katařan, který už v minulosti tuto soutěž třikrát vyhrál, totiž po sobotním prologu kraloval i v neděli. Úspěšný den zažil také Sébastien Loeb. Devítinásobný mistr světa v rallye, který závodí s vozem Prodrive Hunter stáje Bahrain Raid Xtreme, sice prodělal dva defekty pneumatiky, i přesto ale skončil na druhé příčce. Radost udělal českým fanouškům Marin Prokop. Jihlavský rodák totiž obsadil třetí pozici.

Sébastien Loeb se posunul na druhé místo průběžného pořadí kategorie automobilů. Foto: Bahrain Raid Xtreme



I přes bronzový výsledek ale u Prokopa velké nadšení nepanovalo: "Bohužel nám nejede motor, nemáme výkon. Posádky za námi nás díky větší maximální rychlosti předjeli jako nůž máslem. Nebylo v našich silách vyvinout nový motor. Máme, co jsme měli, ale kola mají takový odpor, že auto nejede rychle. Toto během Dakaru nedokážeme změnit, takže akorát můžeme jet co nejčistěji a vyvarovat se navigačních chyb," uvedl jezdec stáje Benzina Orlen po dojezdu do cíle.

Rádi nebudou na nedělní etapu vzpomínat u Audi. Jejich elektrickým vozům Audi RS Q e-Tron se totiž nedařilo. Nejhůře dopadl čtrnáctinásobný dakarský vítěz Stéphane Peterhansel. Francouz si poškodil zadní nápravu a ztratil spoustu času čekáním na asistenci. Nakonec byl klasifikován až jako 64. a na 15. triumf si tak může s největší pravděpodobností nechat zajít chuť. Trápili se ale i jeho týmoví kolegové Carlos Sainz s Mattiasem Ekströmem, kteří bloudili. Zatímco Ekström skončil čtyřicátý, druhý muž sobotního prologu Sainz dokonce až padesátý.

Šance jezdců Audi v neděli výrazně utrpěly. Foto: Audi Sport



Druhý Čech ve startovním poli Miroslav Zapletal musel řešit mimo jiné defekt pneumatiky a obsadil 25. pozici. Jeho týmový kolega Andrej Čerednikov z Kazachstánu skončil padesátý pátý. Španěl Jordi Queralto, kterého naviguje Češka Petra Zemánková, byl šedesátý šestý.

Al-Attíja vede v celkovém pořadí po první etapě před Loebem o téměř třináct minut. Martinu Prokopovi patří třetí místo i zde. Zapletal je dvacátý čtvrtý, Čerednikov padesátý pátý a Queralto sedmdesátý první. Carlos Sainz se propadl na 48. místo a Stéphane Peterhansel dokonce na 69. pozici.

Mezi kamiony opět kraloval Kamaz. Tentokrát ale dopadl nejlépe obhájce loňského vítězství Dmitrij Sotnikov. Vítěz sobotního prologu a současně čtyřnásobný vítěz Dakaru Eduard Nikolajev se tentokrát musel spokojit se druhou příčkou. Třetí skončil Anton Šibalov a čtvrtý Andrej Karginov.

Mezi vozy Kamaz se ovšem původně podařilo vklínit Aleši Lopraisovi. Ten totiž nejprve figuroval ve výsledcích jako třetí, ačkoli dojížděl s rozbitým předním brzdovým bubenem. Poté ale obdržel patnáctiminutovou penalizaci a nakonec skončil pátý. Stejný trest potkal i jeho krajana Martin Macíka, který obsadil sedmou pozici. Mezi dvojicí Čechů skončil na šesté pozici jezdec týmu Tatra Buggyra Racing Ignacio Casale. Chilan obsadil šesté místo. Ani u něj ale neproběhla etapa bez problémů. Píchnul totiž jednu pneumatiku.

 

Radost Aleše Lopraise ze třetího místa byla jen dočasná. Foto: Instaforex Loprais Praga



Gumy trápily také druhého jezdce stáje Big Shock Racing Martina Šoltyse. Toho zdržely hned tři defekty pneumatik a skončil dvacátý první. Problémy měl i Tomáš Vrátný. Ten přejel přes díru a poškodil si kolo. Nakonec byl klasifikován jako třicátý třetí. Není si ale jistý, zda-li bude na startu druhé etapy. S opravou vozu jeho Fordu Cargo mu pomáhal během etapy řidič asistenčního kamionu stáje South Racing Tomáš Tomeček, který ve výsledcích figuruje jako padesátý.

Zbylí dva jezdci Vratného týmu Fesh Fesh Vajdotas Paskevičius a Albert Llovera obsadili patnácté, respektive třicáté páté místo. Llovera se byl schopen etapy zúčastnit i přes sobotní nehodu v prologu.

Celkově vede po neděli Sotnikov před Nikolajevem a Šibalovem. Loprais je pátý, Casale šestý, Macík sedmý, Paskevičius patnáctý, Šoltys dvacátý první, Llovera třicátý sedmý a Vrátný třicátý devátý. Tomáš Tomeček v poslední verzi průběžného pořadí ještě nefiguroval.

Tomáš Vrátný musel v neděli řešit problémy. Foto: Fesh Fesh



V kategorii lehkých prototypů se loňský vítěz Josef Macháček posunul z celkového dvacátého místa na jedenácté poté, co nedělní etapu dokončil jako dvanáctý. Jeho týmový kolega u Buggyry Sálih Saíf měl v neděli technické problémy a skončil až 45. V poslední verzi průběžného pořadí zatím nefiguruje. I nedělní etapu vyhrál Seth Quintero a stále tak vede.

V kategorii Side-by-Side se měnil lídr. Po nedělním vítězství se do čela posunul Aron Domzala. Bratři Goczalové nezažili ideální den a během etapy opravovali své vozy. Zatímco vítěz sobotního prologu Marek Goczal se propadl na celkové 14. místo, Michal Goczal putoval ze druhého místa na čtvrté.

Mezi motorkáři si upevnil celkové vedení dalším etapovým vítězstvím Daniel Sanders z továrního týmu Gas Gas. Za ním skončili Pablo Quintanilla a Matthias Walkner. V celkovém pořadí je podoba nejlepší trojice stejná. Až na čtrnáctém místě se po neděli nachází loňský vítěz Kevin Benavides.

I přes nepříliš dobrý začátek soutěže ale Benavides, který se po loňském Dakaru přesunul od Hondy ke KTM, neskládá zbraně: "U jedné poznámky v roadbooku byl hodně velký zmatek a hodně jezdců včetně mě udělalo chybu. Bylo to frustrující. Nakonec jsem byl schopen najít správnou cestu, samozřejmě jsem ale ztratil hodně času. Důležité je, že se na motorce cítím dobře. Stále zbývá spousta kilometrů, je tedy důležité zůstat pozitivní, zítra do toho jít znovu a pokusit se dosáhnout dobrého výsledku," říká Argentinec.

Z Čechů byl v neděli nejlepší sedmnáctý Jan Brabec. Milan Engel skončil dvacátý první. Desátý muž loňského ročníku Martin Michek byl jedním z mnoha jezdců, kteří doplatili na navigační problémy a obsadil až 43. příčku. David Pabiška skončil šedesátý pátý a jezdec týmu Klymčiw Racing Wolfgang Payr 141. Celkově je Brabec osmnáctý, Engel dvacátý třetí, Michek čtyřicátý první, Pabiška šedesátý třetí a Payr 141. Engela s Pabiškou najdeme rovněž v hodnocení závodníků jedoucích bez asistence. Zde je Engel druhý a Pabiška osmý.

 

Martin Michek doplatil v neděli na navigační potíže. Foto: Orion - Moto Racing Group



V kategorii čtyřkolek slavil v neděli tým Tomáše Kubieny Story Racing. Jeho jezdec Laisvydas Kancius totiž úvodní etapu vyhrál a stal se novým lídrem soutěže, kterou nyní vede před Giovannim Enricem a Pablem Copettim. Obhájce loňského vítězství a současně vítěz prologu Manuel Andujár musel v neděli pětkrát zastavovat kvůli problémům se čtyřkolkou a v průběžném pořadí spadl až na desáté místo. Za ním je na jedenácté příčce Zdeněk Tůma. Tomáši Kubienovi kazily v neděli radost z Kanciusova vítězství jeho vlastní technické problémy, kvůli kterým je nyní až devatenáctý.

Stejně jako loni se i letos souběžně s Rallye Dakar koná soutěž s názvem Dakar Classic. Ta je určena vozům, které se Rallye Dakar nebo jiného rallyeového podniku účastnily před rokem 2000. Pořadatelé ale mohou do závodu připustit i vozy, které sice tuto podmínku nesplňují, ale jsou historicky významné. Tak jako hlavní soutěž má i Dakar Classic na programu dvanáct etap. Ty jsou však kratší a konají se v jednodušším terénu. Navíc zde nejde o rychlost. Etapy jsou totiž složeny z testů pravidelnosti nebo navigačních testů. Vítězem se stává ten, kdo získá nejmenší počet trestných bodů.

V neděli Dakar Classic naostro odstartoval. Již v sobotu měl sice stejně jako hlavní soutěž na programu prolog, ten se ale ještě do celkových výsledků nezapočítával. V první etapě dopadl z Čechů nejlépe Ondřej Klymčiw, který skončil jedenáctý. Zdeněk Ondráček skončil čtyřicátý, Dušan Randýsek 121., Petr Fiala 126., Olga Roučková 130., Albert Pance 133. a na 142. místě byl klasifikován Martin Čábela.

Soutěže se účastní i tým Tomáše Vrátného Fesh Fesh. Za něj závodí Slován Radovan Kazarka s replikou vozu Tatra 815 Puma, s níž si Karel Loprais dojel v minulosti na Dakaru pro tři triumfy. U dvou z nich byl jako navigátor i Josef Kalina. Právě on čte Kazarkovi na letošním Dakar Classic rozpis. První etapa pro Slováka skončila 58. místem.


Automobily - průběžné pořadí: 1. Násir al-Attíja - Matthieu Baumel (Katar - Francie, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) 3:30:53, 2. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +0:12:44, 3. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross Country) +0:22:39, 4. Lucio Alvarez - Armand Monleon (Argentina - Španělsko, Overdrive Toyota, Toyota Hilux Overdrive) +0:27:42, 5. Vladimir Vasiljev - Oleg Uperenko (Rusko - Lotyšsko, VRT Team, BMW X5) +0:28:58... 24. Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Česká republika - Slovensko, Offroadsport, Ford F150) +1:12:20, 55. Andrej Čerednikov – Mejram Tleuchan (oba Kazachstán, Offroadsport, Ford F150 Evo) +3:06:17, 71. Jordi Queralto - Petra Zemánková (Španělsko - Česká republika, Krestex Team, Jeep Tanker) +29:19:54.

Kamiony - průběžné pořadí: 1. Dmitrij Sotnikov - Ilgiz Achmetzjanov - Ruslan Achmadějev (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) 4:06:22, 2. Eduard Nikolajev - Jevgenij Jakovljev - Vladimir Rybakov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:00:31, 3. Anton Šibalov - Dmitrij Nikitin - Ivan Tatarinov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:18:56, 4. Andrej Karginov - Andrej Mokejev - Ivan Malkov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:19:12, 5. Aleš Loprais - Petr Pokora - Jaroslav Valtr (všichni Česká republika, Instaforex Loprais Praga, Praga V4S DKR) +0:24:58, 6. Ignacio Casale - Alvaro Leon - Tomáš Šikola (Chile - Chile - Česká republika, Tatra Buggyra Racing, Tatra Phoenix) +0:32:28, 7. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +0:35:56, 15. Vajdotas Paskevičius - Slavomir Volkov - Tomas Guzauskas (všichni Litva, Fesh Fesh Team, Tatra Jamal) +1:24:15, 21. Martin Šoltys - Roman Krejčí - Jakub Jiřinec (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +2:26:19, 37. Albert Llovera - Jorge Salvador Coderch - Marc Torres (Andorra - Španělsko - Španělsko, Fesh Fesh Team, Iveco Powerstar) +5:53:04, 39. Tomáš Vrátný - Bartlomjej Boba - Jaromír Martinec (Česká republika - Polsko - Česká republika, Fesh Fesh Team, Ford Cargo 4x4) +28:38:05.

Lehké prototypy - průběžné pořadí: 1. Seth Quintero - Dennis Zenz (USA - Německo, Red Bull Off-Road Junior Team USA, OT3 - 02) 4:21:35, 2. Francisco Lopez Contardo - Juan Pablo Latrach Vinagre (oba Chile, EKS - South Racing, Can-Am XRS) +0:01:58, Sebastian Eriksson - Wouter Rosegaar (Švédsko - Nizozemsko, EKS - South Racing, Can-Am Maverick X3) +0:06:52, 4. Pavel Lebeděv - Kirill Šubin (oba Rusko, MSK Rally Team, Can-Am Maverick) +0:13:41, 5. Cristina Gutiérrezová – Francois Cazalet (Španělsko – Francie, Red Bull Off-Road Team USA, OT3 – 01) +0:29:54… 11. Josef Macháček - Pavel Vyoral (oba Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing, Buggyra Can-Am DV21) +1:29:25.

Side-by-Side – průběžné pořadí: 1. Aron Domzala - Maciej Marton (oba Polsko, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) 4:37:26, 2. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:01:58, 3. Rodrigo Luppi de Oliveira - Maykel Justo (oba Brazílie, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:04:02, 4. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:05:11, 5. Gerard Farres Guell – Diego Ortega Gil (Španělsko – Španělsko, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:05:24.

Motocykly – průběžné pořadí: 1. Daniel Sanders (Austrálie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 4:38:40, 2. 2. Pablo Quintanilla (Chile, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +0:03:07, 3. Matthias Walkner (Rakousko, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:11:06, 4. Adrien van Beveren (Francie, Monster Energy Yamaha Rally Team, Yamaha WR450F) +0:12:46, 5. Mason Klein (USA, Bas Dakar KTM Racing Team, KTM 450 Rally Replica) +0:14:34… 18. Jan Brabec (Česká republika, Stojrent Racing, KTM Rally Replica 450) +0:43:32, 23. Milan Engel (Česká republika, Moto Racing Group (MRG), KTM 450 Rally Replica) +0:47:56, 41. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +1:09:27, 63. David Pabiška (Česká republika, Jantar Team s.r.o., Husqvarna 450 Rally Replica) +1:57:18, 141. Wolfgang Payr (Rakousko, Klymčiw Racing, KTM 450 FR Rally Replica) +5:38:41.

Čtyřkolky – průběžné pořadí: 1. Laisvydas Kancius (Litva, Story Racing s.r.o., Yamaha YFM 700) 6:15:37, 2. Giovanni Enrico (Chile, Enrico Racing Team, Yamaha Raptor 700) +0:06:10, 3. Pablo Copetti (USA, Del Amo Motorsports/Yamaha Rally Team, Yamaha Raptor) +0:09:36, 4. Francisco Moreno (Argentina, Drag´on Rally Team, Yamaha Raptor 700) +0:23:42, 5. Aleksandr Maksimov (Rusko, Chyr Mari, Yamaha YFM 700R) +0:24:09, 11. Zdeněk Tůma (Česká republika, Barth Racing Team, Yamaha RR 700) +1:55:58, 19. Tomáš Kubiena (Česká republika, Story Racing s.r.o., Yamaha YFM 700 R) +21:36:18.

Dakar Classic – průběžné pořadí: 1. Xavier Piňa Garnatcha – Sergi Giralt Valero (oba Španělsko, Toyota Land Cruiser HD J80) 19 bodů, 2. Yannick Panagiotis – Valérie Panagiotisová (oba Francie, Team FJ, FJ Protruck) 19 bodů, 3. Stephan Lamarre – Alexandre Laroche (Francie – Francie, CLR, Buggy Sunhill) 25 bodů, 4. Jerome Galpin – Anne Galpinová (oba Francie, Team FJ, FJ Protruck) 25 bodů, 5. Jean-Michel Gayte – Maxime Vial (oba Francie, Team JMAX, Mitsubishi Pajero Evo) 25 bodů… 11. Ondřej Klymčiw – Tomáš Böhm (oba Česká republika, Klymčiw Racing, Škoda LR 130) 48 bodů, 40. Zdeněk Ondráček – Rudolf Lhotský (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Toyota Land Cruiser HDJ 80) 550 bodů, 58. Radovan Kazarka – Josef Kalina – Robert Kasák (Slovensko – Česká republika – Slovensko, Fesh Fesh Team, Tatra 815) 1149 bodů, 121. Dušan Randýsek – František Randýsek (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 4561 bodů, 126. Petr Fiala – Tomáš Fiala (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 5184 bodů, 130. Olga Roučková – Robert Knobloch (oba Česká republika, Czech Samurais, Suzuki Samurai) 5779 bodů, 133. Albert Pance – Štěpán Pance (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 6047 bodů, 142. Martin Čábela – Olga Lounová (oba Česká republika, Orion – Moto Racing Group, Mercedes G500) 15500 bodů.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Benzina Orlen Team