Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

21 zajímavostí o 21 jezdcích

21 zajímavostí o 21 jezdcích

I taková byla sezona 2021.

Web RaceFans dal dohromady 21 méně známých zajímavostí o 21 jezdcích, kteří se zúčastnili uplynulé sezony 2021.

Lewis Hamilton byl nejlepším sobotním jezdcem, s kvalifikačním průměrem 2.14, avšak po započtení penalizací zjistíme, že Max Verstappen měl ve skutečnosti lepší průměrnou pozici na startu.

Valtteri Bottas by měl být prohlášen sprintérským mistrem světa. Ve třech sprintech získal sedm bodů, stejně jako Verstappen, ale dva z nich vyhrál, zatímco Nizozemec jeden.

Max Verstappen byl v 16 závodech alespoň jedno kolo na prvním místě a celkově byl loni ve vedení 652 kol, více než všichni ostatní dohromady.

Žádný jezdec nebyl za týmovým kolegou tak často, jako Sergio Pérez. Jen 9.4 % času strávil před Verstappenovým vozem.

Nejčastějším vítězem tzv. druhé ligy byl Lando Norris. Boj byl však vyrovnaný, Norrisovi k tomu stačilo šest umístění za vozy Mercedesu a Red Bullu.

Daniel Ricciardo se ocitl ve vedení závodu pouze v jednu neděli. Byla to neděle v Monze, kde se stal vítězem.

Z jezdců prvních sedmi týmů Poháru konstruktérů byl Lance Stroll jediným, který se ani v jednom závodě nedostal mezi prvních pět v cíli.

Sebastian Vettel sice nasbíral více bodů než týmový kolega, ale při sedmnácti společných dojezdech do cíle byl desetkrát až za ním.

Nejmenší bodový rozdíl byl mezi jezdci Alpinu. Esteban Ocon porazil Fernanda Alonsa o sedm.

I nejmenší průměrný časový rozdíl v kvalifikaci byl mezi jezdci týmu Alpine. Fernando Alonso byl loni rychlejší o 0.012 vteřiny.

Charles Leclerc dvakrát vyhrál kvalifikaci, V Monte Carlu a v Baku, ale v těchto dvou závodech dohromady odjel v čele pole pouze jedno kolo (v Baku). Naproti tomu v Silverstonu vedl 49 z 52 kol a v cíli byl druhý.

Nejvíce závodních kol odjel Carlos Sainz, za rok 2021 si jich připsal 1,353.

Poprvé od roku 2009 titul nezískal Vettel ani jezdec Mercedesu. Foto: Aston Martin

Pierre Gasly byl silný v kvalifikacích, ale hned v prvních kolech závodu ztratil dohromady až 31 pozic, v průměru 1.4 na závod.

Júki Cunoda startoval v průměru 5.6 pozice za Gaslym, v této statistice je nejhorší. Mezi jezdci AlphaTauri je také procentuálně největší bodový rozdíl, jelikož Japonec získal pouze 29 % bodů týmového kolegy.

Po zhasnutí červených světel byl nejlepší Kimi Räikkönen. Celkově po startech získal 46 míst, což je o 20 více než kterýkoli jiný závodník, přitom dvou velkých cen se ani neúčastnil.

Na nepopulárním 11. místě skončil nejčastěji Antonio Giovinazzi. Celkem čtyřikrát, z toho třikrát v řadě ve VC Turecka, VC USA a VC Mexika.

Robert Kubica se zúčastnil dvou závodů a dvakrát byl v cíli hned za Giovinazzim.

Mick Schumacher v kvalifikacích roznesl týmového kolegu na kopytech. V průměru byl o 0.6 sekundy rychlejší a mimo zvláštní okolnosti nebyl Nikitou Mazepinem v sobotu poražen ani jednou.

Z jezdců, kteří se zúčastnili všech 22 závodů byl v cíli nejméně často Nikita Mazepin. Závod dokončil šestnáctkrát. Jako jediný se ani nikdy nedostal přes síto první části kvalifikace.

Díky bizarnímu průběhu VC Belgie se George Russell stal prvním jezdcem Williamsu na stupních vítězů od VC Ázerbájdžánu 2017.

Navzdory Russellovu pódiu byl v top 3 v závodech častěji Nicholas Latifi. Kanaďan tam strávil 18 kol, Brit pouze 13 kol.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Alpine