Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Bahrajn má extrémně dlouhou smlouvu

Bahrajn má extrémně dlouhou smlouvu

V kalendáři zůstane minimálně jeden a půl dekády.

Píše se rok 2022 a Formule 1 se s Bahrajnem dohodla na pokračování Velké ceny do roku 2036. Není to překlep, smlouva není do roku 2026, ale skutečně dává oběma stranám jistotu, že po letošním závodě na Mezinárodním okruhu v Bahrajnu bude následovat minimálně 14 dalších.

Nové americké majitele F1 sice před dvěma lety velmi nepříjemně překvapila pandemie, závodění před prázdnými tribunami mělo neblahé finanční dopady, ale přesto se jim povedlo zvrátit trend zmenšování fanouškovské základny. Sport je, v mnoha zemích, opět populární i u mladých lidí a po dramatické sezoně se dobře podepisují velké smlouvy.

Teprve před dvěma týdny jsme se dozvěděli, že Singapur podepsal smlouvu do roku 2028. A to se tam poslední dva roky kvůli pandemii vůbec nezávodilo. Pořadatelé mají důvod spěchat a otevírat peněženky. Vždyť v letošním kalendáři velkých cen je 23 závodů a týmy volají po jeho zeštíhlení, zatímco zájem o vlastní víkend mají Las Vegas, Jihoafrická republika, počítá se s návratem Německa.

Katar již má v kapse desetiletou smlouvu začínající rokem 2023 a před posledním závodem minulé sezony bylo oznámeno, že finálové závody se v Abú Zabí pojedou minimálně do roku 2030. Nebylo oznámeno, zda si i Bahrajn smluvně pojistil prestižní pozici organizátora prvního závodu sezony. Letos bude hostitelem druhé poloviny předsezonních testů a nadále se uvažuje i nad možností uspořádat během víkendu sobotní sprint na vnějším okruhu, na kterém se v roce 2020 jela VC Sachíru. Hašteřiví šéfové týmů se totiž stále nedohodli, zda bude letos šest sprintů, jak by si přáli majitelé série, nebo opět pouze tři.

Do roku 2030 se na Blízkém východě pojedou minimálně tři závody ročně. Foto: Mercedes

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull