Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Raketový útok nedaleko okruhu!

Raketový útok nedaleko okruhu!

Jezdci mluvili o možném bojkotu.

Bohužel, ozbrojený konflikt na Ukrajině není jediný na světě. Jemen je již léta rozerván občanskou válkou, ve které jednu ze stran podporuje Írán a opačnou Saúdská Arábie. Formuli 1 byla tato skutečnost v Saúdské Arábii připomenuta výbuchem 10 kilometrů od okruhu jen pár minut po zahájení prvního pátečního tréninku. Jemenské rebelské milici Houthi, kterou Saúdové prohlásili za teroristickou organizaci, se povedl raketový útok na skladovací ropné zařízení společnosti Aramco. Přímo z kruhu bylo vidět, jak část nebe zakryl hustý černý kouř.

Čekáme, že nás místní orgány budou informovat,“ bylo to jediné, co mohl říct mluvčí F1.

Obavy a schůzka generálního ředitele F1 s jezdci byly důvodem, proč se začátek druhého tréninku zpozdil o 15 minut. Stefano Domenicali pak i veřejnost ujistil, že bezpečnost personálu a jezdců je na prvním místě, přičemž setkání se účastnil i prezident FIA, místní ministr sportu i saúdský princ. Všichni šéfové týmů se rychle shodli v názoru, že víkend velké ceny má pokračovat.

Po nočním tréninku se dlouho schůzovalo. Foto: McLaren

Někteří jezdci ale nesdíleli jistotu svých šéfů. Z pravidelné páteční schůzky jezdců velkých cen se stala dlouhá porada. Pár jezdců prý argumentovalo, že závod by měl být bojkotován, což jejich šéfy přimělo vrátit se na okruh. Jelikož se v Džiddě jede noční závod, schůzování skončilo v půl třetí ráno. Odcházející šéfové novináře podruhé ujišťovali, že závod se pojede, což potvrdili i jezdci Pierre Gasly a Sergio Pérez, ačkoli nikdo nechtěl mluvit o detailech průběhu porady.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: McLaren