Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kovalainenovo japonské vítězné tažení pokračuje

Kovalainenovo japonské vítězné tažení pokračuje

Triumfoval i při soutěži v Karacu

Jak již jste se mohli na serveru FORMULE.cz dočíst, bývalý pilot F1 a současně vítěz Velké ceny Maďarska z roku 2008 v barvách McLarenu Heikki Kovalainen letos vstoupil do nové fáze své kariéry. Po sedmi sezonách v Super GT, kde se stal v roce 2016 spolu s Kohejem Hiratem šampionem, se totiž rozhodl Ze seriálu odejít a letos se jeho primární pozornost soustředí k japonskému rallyeovému šampionátu, ve kterém se objevoval již v minulosti. A vstup čtyřicetiletého rodáka ze Suomussalmi do nové kapitoly sportovního života se zatím vyvíjí velice úspěšně.

Důvod k radosti už měl Kovalainen při úvodní soutěži japonského rallyeového šampionátu Rallye Šinširo, ve které ovládl s vozem Škoda Fabia R5 všech pět rychlostních zkoušek a dosáhl i na celkové vítězství. A dva týdny po úvodním podniku se Kovalainenovi podařilo přidat další triumf. Vyhrál totiž i podnik s názvem Tour de Kyushu.

Ani při druhé soutěži, která se konala ve městě Karacu, nepoznal Kovalainen porážku v rychlostní zkoušce. Opět totiž ovládl všechny, konkrétně deset. Na stupních vítězů Fina doplnili druhý Fumio Nutahara, jehož ztráta činila necelých 45 sekund, se třetím Norihikem Kacutou. Ten je několikanásobným mistrem Japonska a současně jde o otce současného pilota Toyoty ve WRC Takamota Kacuty.

„Auto fungovalo dobře, stejné to bylo i s rozpisem,“ pochválil vítěz v cíli svou navigátorku Sae Kitagawovou. Na svém výkonu ale Kovalainen viděl i nedostatky. “Na úzkých silnicích máme dobrou rychlost, v širších a rychlejších úsecích ale stále vidím prostor ke zlepšení,“ zhodnotil své vystoupení.

Bývalý pilot F1 Heikki Kovalainen zažívá v japonském rallyeovém šampionátu perfektní vstup do sezony. Foto: Rally Team Aicello


Kromě dalšího vítězství pomohla Kovalainenovi také skutečnost, že Osamu Fukunaga, který v prvním podniku skončil na druhém místě hned za Finem, nedokončil kvůli technickým potížím čtvrtou rychlostní zkoušku. Zbytek podniku tak musel odjet mimo celkovou klasifikaci.

Třetí z osmi letošních podniků japonského rallyeového šampionátu se uskuteční od 29. dubna do 1. května v Kumakogenu. Kromě celé sezony tohoto seriálu má letos Kovalainen v plánu odjet i japonský podnik WRC, který v listopadu uzavře letošní sezonu. Navíc není vyloučena ani možnost, že se znovu ukáže i na okruzích. Fina totiž stále láká start v závodě 24 hodin Le Mans a nechal se slyšet, že pokud by se naskytla možnost, uvažoval by o ni. Francouzského vytrvalostního klání se měl původně zúčastnit už loni, pak ale přišel přesun jednoho z podniků Super GT a tím vznikla termínová kolize.

Výsledky Tour de Kyushu: 1. Heikki Kovalainen – Sae Kitagawová (Finsko – Japonsko, Rally Team Aicello, Škoda Fabia R5) 52:53,2, 2. Fumio Nutahara – Mami Yamamotová (oba Japonsko, Nutahara Rally Team, Toyota GR Yaris) +44,9, 3. 3. Norihiko Kacuta – Jusuke Kimura (oba Japonsko, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR Yaris) +1:03,7.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Rally Team Aicello