Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Kovalainenova nová rallyeová mise

Kovalainenova nová rallyeová mise

Přesouvá se do domácího šampionátu

Bývalý pilot F1 Heikki Kovalainen bude příští rok závodit ve finském rallyeovém šampionátu. Do domácího seriálu, který je považován za jeden z nejprestižnějších, se jednačtyřicetiletý závodník přesune po vydařené sezoně 2022. V ní nejprve s vozem Škoda Fabia R5 ovládl japonské mistrovství, kde na cestě za titulem triumfoval v šesti z celkových osmi podniků. Kromě toho získal čtvrté místo v klasifikaci WRC2 a celkovou desátou pozici při japonském podniku mistrovství světa.

„Poté, co jsme odjeli podnik WRC v Japonsku, se věci docela rychle pohnuly dopředu. Sedli jsme si spolu s týmem a rychle jsme se dohodli. Účast v tomto rallyeovém šampionátu pro mě byla dlouho velkým snem. Je skvělé, že se mi konečně splnil,“ říká Kovalainen ke svému vstupu do finského šampionátu.

Potvrzení Kovalainenova účinkování ve finském šampionátu nepřichází jako velké překvapení. Už po skončení Japonské rallye se totiž nechal slyšet, že by zde příští rok rád jel. Kromě toho se nedávno rozhodl po osmi letech opustit Abú Zabí a přestěhovat se zpět do své domoviny.

Heikki Kovalainen letos se Škodou Fabia R5 kraloval v japonském šampionátu. Foto: Rally Team Aicello



Letošek byl sice pro Kovalainena prvním rokem, kdy se věnoval rallyeovému závodění na plný úvazek, už během své okruhové kariéry se ale v této disciplíně objevoval. Už v letech 2007, 2008 a 2015 se příležitostně ukázal na finské scéně. Po svém přesunu do šampionátu Super GT pak v letech 2016, 2018, 2019, 2020 a 2021 startoval i v japonském rallyeovém mistrovství s vozem Toyota GT86-CS-R3. V sezoně 2021 se dokonce stal celkovým vítězem třídy JN-2.

Fanoušci F1 si mohou na Kovalainena pamatovat z období 2007-2013, kdy absolvoval dohromady 112 podniků za stáje Renault, McLaren, Lotus a Caterham. Jeho nejúspěšnější byla sezona 2008. Tenkrát byl sice u McLarenu jasnou dvojkou za tehdejším šampionem Lewisem Hamiltonem, při Velké ceně Maďarska se ale i na Fina usmálo štěstí, když si dojel pro své první a současně jediné vítězství. Z okruhových úspěchů stojí u Kovalainena za zmínku také tituly ve Světové sérii Nissanu (2004) a Super GT (2016).

Stejné auto, nový tým i spolujezdci



I ve Finsku bude Kovalainen závodit s vozem Škoda Fabia R5. Už ovšem nebude hájit barvy stáje Aicello, ale nově vzniklého týmu Secto Labs. Ke změně dojde i na pozici spolujezdce. Rozpis už Kovalainenovi nebude číst Sae Kitagawová, ale jiná dáma - Janni Hussiová. Ta je ve Finsku známá především jako rozhlasová moderátorka, i s navigováním už ale má zkušenosti. V roce 2022 absolvovala dva podniky regionální úrovně se Samim Pajarim.

Hussiová sice pojede s Kovalainenem na většině podniků, úvodní soutěže sezony, kterou bude Arctic Lapland Rally v Rovaniemi v termínu 12.-14. ledna, se ovšem kvůli jiným pracovním povinnostem nezúčastní. Zaskočí za ni velezkušený Miikka Anttila, který v minulosti vybojoval tři tituly vicemistra světa spolu s Jarim-Mattim Latvalou.

S přestupem do Finska si bude Kovalainen muset zvyknout i na odlišné podmínky. Zatímco v Japonsku tvořily letošní kalendář zejména asfaltové soutěže, ve Finsku dominují šotolina a sníh.

Heikki Kovalainen mění barvy i šampionát. Foto: Secto Automotive



Zajímavostí je, že týmovým kolegou Kovalainena u Secto Labs bude Justus Räikkönen. Jde o sedmnáctiletého synovce Kimiho Räikkönena, mistra světa F1 z roku 2007. Ten bude závodit s méně výkonnějším Peugeotem 208 Rally4. S ním se letos představil mimo jiné při Finské rallye v mistrovství světa. Celkově skončil dvacátý šestý a z vozů třídy RC4 byl nejlepší.

Kovalainen sice letos pojede ve Finsku poprvé kompletní sezonu, úplným nováčkem ale v místním šampionátu nebude. V roce 2015 totiž odjel s Fordem Fiesta R5 soutěž Arctic Lapland Rally a obsadil šesté místo. Zmíněný podnik tak bude jediným v kalendáři pro příští rok, se kterým už má zkušenosti.

Kromě Arctic Lapland Rally bude tvořit kalendář finského seriálu pro příští sezonu ještě dalších šest podniků. Pojede se také v Kuopiu (3.-4. února), Jyväskyle (3.-4. března), Seinäjoki (19.-20. května), Joensuu (16.-17. června), Lahti (11.-12. srpna) a Kokkole (29.-30. září).

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Secto Automotive