Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Badoer mladší přichází na scénu

Badoer mladší přichází na scénu

Pojede F4 v Itálii a Německu

Syn bývalého pilota F1 Lucy Badoera Brando zažije v letošním roce svou první sezonu na formulové scéně po přechodu z motokár. Po čtyřech vystoupeních v arabskoemirátské F4, které absolvoval během zimy, ho ve zbytku roku uvidíme v celé sezoně italského šampionátu F4 a také ve vybraných podnicích německé série. Bude hájit barvy stáje Van Amersfoort.

"Skok z motokár do F4 je velký, ale cítím se být více než připraven. Všechno naše soustředění a také energii dáváme do přípravy na sezonu. Kromě samotného předsezonního testování na dráze trávím většinu času se svými inženýry v budově Van Amersfoortu v Nizozemsku. Hodně tu jezdím na simulátoru, abych se co nejvíce seznámil s okruhy, kde budeme závodit. Van Amersfoort mě velice vřele přivítal. Ta oddanost, kterou dávají do podpory mé kariéry, je působivá. Moc se těším, že brzy začneme závodit," říká patnáctiletý pilot.

Brandův otec Luca Badoer odzávodil ve F1 50 velkých cen za týmy Scuderia Italia (1993), Minardi (1995, 1999), Forti (1996) a Ferrari (2009). Nezískal však ani jeden bod. U Ferrari ovšem kromě dvou závodů, v nichž nahradil zraněného Felipeho Massu, působil dlouho jako testovací jezdec. Tuto pozici zastával od sezony 1998 do roku 2010 (v roce 1999 paralelně se svými závodními povinnostmi u Minardi).

VC Belgie - Ferrari - Luca BadoerLuca Badoer si ve F1 zazávodil i za Ferrari. Foto: Archiv FORMULE.cz



Badoer není ani zdaleka jediným synem bývalého pilota F1, který se v současnosti pokouší jít v jeho stopách a kterého můžeme vídat v juniorských seriálech. Hned se dvěma letos Badoer dokonce poměří síly. Jedním z jeho týmových kolegů u Van Amersfoortu totiž letos bude Emerson Fittipaldi mladší, syn dvojnásobného mistra světa. Brazilce čeká podobný program jako Badoera - celá sezona italské F4 a tři podniky německého šampionátu. V italském šampionátu pojede i syn Alexe Wurze Charlie, a to za tým Prema.

Ani tím ale výčet synů bývalých pilotů F1, kteří se snaží dostat až na vrchol, nekončí. Ve francouzské F4 uvidíme Pabla Sarrazina, v evropské regionální formuli Sebastiana Montoyu s Eduardem Barrichellem a ve FIA F3 závodí Enzo Trulli. Jméno Fittipaldi můžeme vídat i ve F2. Zde působí Enzo Fittipaldi, který ovšem není synem legendárního Emersona, ale vnukem.

Připomeňme, že na kariéry svých otců ve F1 navazují i tři současní piloti královny motorsportu. Jsou jimi úřadující mistr světa Max Verstappen, Mick Schumacher a Kevin Magnussen.

Zdroj: Formula Scout, FORMULE.cz, úvodní foto: Van Amersfoort Racing