Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Bölükbasi a Nissany si vjeli do vlasů

Bölükbasi a Nissany si vjeli do vlasů

Padla penalizace i pokuta

Amaury Cordeel nebyl jediným pilotem F2, který byl po nedělním závodě potrestán. "Přes prsty" dostali od sportovních komisařů také Roy Nissany a Cem Bölükbasi. Pilot stáje DAMS byl pro sprintový závod nadcházejícího podniku v Silverstone penalizován ztrátou tří míst za zavinění kolize právě s Bölükbasim. Ani Turek ale neodešel bez testu. Obdržel totiž pokutu 5000 euro za následnou roztržku mezi Bölükbasiho otcem Yavuzem a právě Royem Nissanym.

Celou potyčku zahájil moment krátce po kolizi, po které nazval Nissany Bölükbasiho do vysílačky idiotem. To rozhněvalo Bölükbasiho otce Yavuze a namířil si to do stanu stáje DAMS. Zde poté podle FIA vyprovokoval hádku s Royem Nissanym. Ve sporu byli zapojeni i Nissanyho trenér Francesco Martínez a také Bölükbasiho manažer Temucin Ünalp.

"Pan Yavuz Bölükbasi a jezdcův manažer se po incidentu vydali do stanu týmu DAMS. Pan Bölükbasi přiznal, že ztratil nervy, protože se domníval, že Nissany měl hanlivé komentáře na adresu jeho syna. Ve stanu DAMSu vyprovokoval prudkou hádku. Když se vyostřila, zapojil se do ní také Nissanyho trenér. Došlo k popostrkování a fyzickému kontaktu mezi ním a Bölükbasiho otcem. Žádné údery nepadly a nezvaní hosté byli ze stanu vykázáni," stojí v odůvodnění rozhodnutí.

Bölükbasi starší rovněž dostal zákaz vstupu do paddocku pro nadcházející závodní víkend v Silverstone. I on se k událostem, které po nehodě nastaly, vyjádřil.

"Po tom incidentu jsem šel do jejich stanu, abych si promluvil o tom, jaké slovo Nissany použil na Cemovu adresu. On mi ale začal tvrdě nadávat. Pak mezi námi došlo k hádce. Temucin Ünalp mě přišel uklidnit a my se vrátili do naší garáže," podělil se Bölükbasiho otec se svým pohledem na věc.

Roy Nissany nazval Bölükbasiho po nehodě idiotem, což se mu nevyplatilo... Foto: DAMS


Mezi oběma stranami nakonec došlo ke smíru: "Poté, co nás sportovní komisaři vyslechli, přišel otec Roye Nissanyho (bývalý závodník a současně účastník volného tréninku před VC Maďarska 2005 v barvách Minardi Chanoch Nissany - pozn. red.) a omluvil se nám. Pak přišel i s Royem Nissanym a omluvili se oba. Všechno jsme to vyřešili a všechno je zase v pohodě," dodal Bölükbasi starší.

Yavuz Bölükbasi rovněž nesouhlasil s informací, že pokuta 5000 euro byla udělena jeho synovi. Tak to FIA uvedla ve svém rozhodnutí a i pravidla navíc říkají, že jezdec je zodpovědný za chování osob, kterým umožní přístup do paddocku.

"FIA mě podle pravidel pokutovala. Na jeden podnik mi byl také zakázan přístup do paddocku. Tento trest nebyl udělen Cemovi. Rád bych touto cestou poskytl správné informace z první ruky," uvedl pro server Motorsport.

Jak Nissany, tak Bölükbasi odjížděli z Baku s nulou. Nissany si kromě odstoupení v hlavním závodě připsal desáté místo ve sprintu. Bölükbasi ovšem ani při sprintu cíl nespatřil. Byl totiž jedním z pilotů, kteří se nedokázali v závěru vyhnout nabouranému vozu Calana Williamse. Toho předtím poslal do zdi Ralph Boschung.

V celkovém pořadí Nissany figuruje na 17. příčce se 14 body. Bölükbasi je dvacátý první a patří mezi trojici pilotů, kteří letos ještě nedokázali bodovat. Kromě něj zatím neotevřeli svůj bodový účet ani Amaury Cordeel s Oliverem Caldwellem.

Zdroj: Motorsport, Formula Scout, FORMULE.cz, úvodní foto: DAMS