Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Ferrari trápí rostoucí vliv Mercedesu

Ferrari trápí rostoucí vliv Mercedesu

Vysokou funkci dostala Wolffova poradkyně.

Šéf Scuderie Ferrari se obává rostoucího vlivu týmu Mercedes ve strukturách FIA. Důvodem je Shaila-Ann Raová, nová dočasná generální tajemnice FIA ​​pro motorsport. Mohamed ben Sulajem si ji vybral na místo Petera Bayera a bude tedy dohlížet na všechny sportovní aktivity FIA od motokár až po F1. Pro Ferrari je problémem, že od roku 2018 Raová pracovala pro Mercedes, nejprve jako všeobecná poradkyně, ale později jako speciální poradkyně Tota Wolffa, šéfa týmu, což asi dělá Mattiu Binottovi největší vrásky na čele. Je ale třeba hned uvést, že Raová už dva roky pracovala i jako právní poradkyně FIA a z tohoto úhlu pohledu Mezinárodní automobilová federace sáhla do vlastních řad.

Jasně, že mě to znepokojuje,“ řekl Binotto v rozhovoru pro Motorsport. „Je to skvělá osoba. Má zkušenosti, je schopna dobře dělat tu práci, o tom nepochybuji. Mé pochybnosti se týkají pouze konfliktu zájmů. Je na prezidentovi FIA, aby si na to dal pozor. Věřím, že to nebude přehlíženo.

Vynořily se spekulace, že narychlo vydaná a neplatná technická vyhláška, která měla už v Kanadě týmům umožnit upravit podlahy za účelem potlačení porpoisingu, byla dílem Raové. Týmy jsou přirozeně žárlivé na dobré vztahy FIA s některým z týmů, obzvlášť pokud se jedná o tovární tým, za kterým stojí mocná automobilka. Na druhé straně, ozvalo se zrovna Ferrari, jehož bývalý šéf, Stefano Domenicali, je nyní generálním ředitelem F1 a vyšším sportovním ředitelem F1 je Ross Brawn, který sklízel úspěchy s různými týmy, ale nejvíce vítězství slavil v pozici technického ředitele Ferrari. Ještě donedávna byl ředitelem FIA Jean Todt, další bývalý šéf Scuderie.

Dostal Wolff do FIA svého člověka? Foto: Mercedes

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Ferrari