Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Binotto skončil

Binotto skončil

Ferrari hledá nového šéfa.

Zprávy o připravovaném odchodu Mattiu Binotta z týmu Ferrari se ukázaly být pravdivé. Italský inženýr narozený ve Švýcarsku oznámil, že v čele Scuderie Ferrari zůstane už jen do konce roku. Sám požádal o uvolnění z funkce, což už jeho nadřízení akceptovali. Říká se, že po neúspěšné snaze zabojovat o mistrovský titul pocítil ztrátu důvěry předsedy automobilky Ferrari, Johna Elkanna, dědice obchodního impéria rodiny Agnelliových.

"Se zármutkem, který to ve mně vzbuzuje, musím oznámit, že jsem se rozhodl ukončit mé působení u Ferrari," oznámil 53letý Binotto. „Odcházím ze společnosti, kterou miluji a jejíž součástí jsem byl 28 let. Odcházím s klidem v srdci vycházejícím z přesvědčení, že jsem udělal maximum pro dosažení stanovených cílů. Nechávám za sebou jednotný a rostoucí tým. Silný tým, o kterém nepochybuji, že je připraven dosáhnout nejvyšších cílů. Přeji mu hodně úspěchů.

Za Ferrari se s Binottem rozloučil generální ředitel Benedetto Vigna, který mu poděkoval za 28 let skvělé práce i za to, že za sebou nechává silný tým, přeje mu mnoho úspěchů v budoucím zaměstnání.

Binotto opouští Scuderii poté, co se léta připravovala na velkolepý návrat na výsluní v prvním roce po velké změně technických pravidel, prvním roce s vozy s přísavným efektem, ale titul jí to nepřineslo. Připomíná to rok 2014, první rok hybridních pohonných jednotek s turbem, ve kterém se musel s Maranellem rozloučit Stefano Domenicali. Po něm Scuderii krátce šéfoval Marco Mattiacci, po něm Maurizio Arrivabene a od roku 2019 Domenicali. Pro srovnání, Toto Wolff je v čele týmu Mercedes od roku 2013. Christian Horner šéfuje Red Bullu od vzniku tohoto týmu v roce 2005, kdy byl ještě šéfem týmu Ferrari Jean Todt.

Binotto se hned po ukončení inženýrského studia v roce 1994 připojil k motorovému oddělení Scuderie, byl její součástí během celé zlaté éry s Michaelem Schumacherem, v roce 2013 se stal šéfem motorového oddělení, v roce 2016 technickým ředitelem a v roce 2019 šéfem týmu. Při hledání jeho nástupce se opět zmiňuje Švýcarsko, kde sídlí stáj Alfa Romeo. Zájem má mít o její šéfa, Francouze Frédérika Vasseura.

Binotto se kormidla Scuderie ujal v roce 2019 a rychle si stanovil cíl přebudovat tým a v roce 2022 s ním získat titul. Foto: Ferrari

Problémem je, že Ferrari vlastně potřebuje obsadit dva nejvyšší posty v týmu najednou. Binotto si po celou dobu působení v týmu nevybral technického ředitele, část jeho křesla si nechal pro sebe, část rozdělil mezi své podřízené. V poslední době už vynechával závodní víkendy, aby mohl trávit více času v továrně. To například Vasseur téměř jistě dělat nebude. Je otázkou, zda by ho Ferrari nechalo přivést na místo technického ředitele někoho zvenčí, nebo by to musel být některý ze současných nižších šéfů. Dokážeme si představit, že v Maranellu nyní běží nová řada motorsportovní verze Her o trůny. Připomeňme, že pouze platy tří členů nejvyššího managementu nespadají pod rozpočtový strop, na ostatních musí šetřit i ty největší a nejbohatší stáje, jinak by jim peníze chyběly jinde.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Ferrari