Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sainz nepřestal věřit

Sainz nepřestal věřit

Leclerc by se měl radovat spolu s ním.

Po první pole position získal Carlos Sainz minulý víkend i první vítězství ve velké ceně. Přestože během závodu musel přenechat pozici týmovému kolegovi, nepřestal věřit v obrat.

Nebylo to snadné. Neměl jsem nejlepší balanc vozu, hlavně v prvním stintu na středně tvrdých pneumatikách. A Max nás nutil hodně tlačit v rychlých zatáčkách. Navzdory všemu jsem věřil, že se mi to může podařit,“ řekl po závodě španělský závodník. „Soustředil jsem se na to, abych zůstal v kontaktu s čelem, pak mi safetycar nabídl šanci. Dokázali jsme to! Asi si dovedete představit, že při restartu na konci safetycaru jsem byl pořádně nervózní.

Je to fantastické. Byl to můj 150. start do velké ceny, zvítězil jsem s týmem Ferrari a zvítězil jsem na Silverstonu. Na tento den nikdy nezapomenu. Silverstone je pro mě výjimečným místem. Získal jsem zde své úplně první vítězství (v monopostech) ve Formuli BMW v roce 2010, jakož i první pole position. Uplynulo 12 let a totéž se zopakovalo ve F1 s týmem Ferrari.

To, co Sainz nazývá štěstím na safetycar, bude Charles Leclerc vyčítat stratégům Ferrari. Monačan po výměnách pneumatik vedl závod před Sainzem a měl novější pneumatiky v lepším stavu, jenže právě kvůli pneumatikám využilo Ferrari výjezdu safetycaru k přezutí Sainze.

Nebyla mezi nimi tak velká mezera, abychom mohli přezout oba. Druhý v pořadí (Sainz) by ztratil čas a přišel o pozici,“ vysvětlil Mattia Binotto. „Proč jsme se rozhodli pro Carlose? Protože Charles dostal pozici na trati, vedl závod a zůstal ve vedení. A jeho pneumatiky byly čerstvější než Carlosovy. Také jsme počítali s rychlejší degradací měkkých pneumatik a s tím, že Carlos odrazí první útoky soupeřů po restartu.

Leclerc byl vpředu a na lepších pneumatikách, proto Ferrari upřednostnilo Sainze. Foto: Ferrari

Leclerc na starších tvrdých pneumatikách prohrál souboje se Sainzem, se Sergiem Pérezem i Lewisem Hamiltonem. Místo vítězství se vůbec nedostal na stupně vítězů a místo masivního ukrojení z bodového náskoku Maxe Verstappena se mu v šampionátu přiblížil o pouhých šest bodů. Po zaparkování vozu se neobtěžoval s řádnou gratulací týmovému kolegovi, rychlostí namydleného blesku vystřelil z vozu a namířil si to do zákulisí, kde si kamera všimla v emocionálním rozhovoru s Binottem.

Snažil se mě rozveselit,“ řekl Leclerc v rozhovoru pro televizi Sky. „Musíme vidět celý obraz. Já jsem viděl pouze svůj závod, z vozu nevidíte všechno. Měl jsem pocit, že jsem v prvním stintu zbytečně ztratil spoustu času, hlavně v jeho začátku (za Sainzem). Ale můj názor se může změnit, až budu mít kompletní obraz. Můj závod byl zklamáním, ale měl bych se soustředit na fantastické vítězství Ferrari. První vítězství ve velké ceně je výjimečná událost. Skvělá pro tým, skvělá pro Carlose.

Zdroj: Motorsport, Sky, úvodní foto: Ferrari