Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Sargeant oficiálně potvrzen

Sargeant oficiálně potvrzen

Alpine možná Williamsu oplatí laskavost.

Všem je to už jasné, ale je třeba to oznámit i oficiálně. Na seznam nováčků sezony 2023 byl tedy k Nycku de Vriesovi a Oscarovi Piastrimu oficiálně dopsán Logan Sargeant. Tým Williams už před měsícem oznámil, že americký jezdec má rezervované místo vedle Alexandra Albona, které mu uvolňuje Nicholas Latifi. Mělo to však jeden háček, Sargeant ještě neměl právo požádat o superlicenci, potřeboval dobré umístění v letošním šampionátu F2. A F2, která doprovází MS F1 o víkendech v Evropě a na Blízkém východě, měla dvouměsíční přestávku mezi posledním evropským podnikem v Monze a finále sezony v Abú Zabí.

Poslední dva závody Sargeantovi minulý víkend nevyšly zcela podle přestáv, třetí místo v konečném pořadí mu vyfoukl junior Red Bullu, Liam Lawson. I čtvrté místo mu ovšem přineslo dostatek superlicenčních bodů, takže už nic nebrání jeho připojení k týmu z Grove.

Noví týmoví kolegové. Foto: Williams

Zajímavostí je, že už oficiální závodník Williamsu se může ještě před příští sezonou párkrát svést v některém ze starších vozů Alpinu. Šéf týmu, který má k dispozici i vlastní motory, je nápadu nakloněn, protože by to bylo dobré poděkování za připravenou spolupráci, ze které kvůli selhání na straně Alpinu došlo. To je řeč o Oscaru Piastrim, kterého francouzská automobilka plánovala poslat do Williamsu k zaučení, avšak mladý Australan se jí vyvlékl z juniorské smlouvy a utekl do McLarenu.

Nemáme problém posadit ho do našeho staršího vozu a dát mu čas na trati,“ potvrdil Otmar Szafnauer. „Oni nám pomohli a víme, že Loganovi by čas v kokpitu také pomohl, byť i v dva roky starém voze. Pokud budou chtít, jsme připraveni dohodnout se.

Szafnauer dále zmínil, že by to nebylo zadarmo, Alpinu by z toho vyplynul malý finanční zisk. V budoucnu může chtít na dobré vztahy navázat s jiným mladíkem, například s Jackem Doohanem. Co Szafnauer neřekl je, že k továrnímu týmu hledá alespoň jednoho zákazníka motorového oddělení, jako referenční bod pro šasi. A týmy si už nyní hledají dodavatele pohonných jednotek nové generace, která má nastoupit v roce 2026.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Williams