Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Sargeant nakonec Williams přesvědčil

Sargeant nakonec Williams přesvědčil

Američan zůstává i pro další sezonu

Poslední otazník ve startovní listině příští sezony F1 byl konečně rozluštěn. Williams potvrdil, že týmovým kolegou Alexandera Albona zůstane i v roce 2024 Logan Sargeant. Američan se tak může těšit na svou druhou sezonu mezi elitou.

„I když musel čelit velkému tlaku, ukázal, že jeho schopnosti jsou velké. Právě díky nim perfektně zapadá do týmu. Máme v něj důvěru a věříme, že společně můžeme v příští sezoně dosáhnout velkých úspěchů,“ vysvětluje šéf britské stáje James Vowles své rozhodnutí ponechat si Sargeanta.

Ačkoli 22letý rodák z Floridy dostane v královně motorsportu ještě jednu šanci, jeho nováčkovská sezona měla k ideálu daleko. Za svým zkušenějším kolegou Alexanderem Albonem výrazně zaostával a spíše než svými výsledky na sebe upozornil zejména haváriemi a incidenty. Co se nákladů spojených s opravami týče, byl Sargeant nejdražším jezdcem v celém poli. Podle odhadů připravil tímto způsobem Williams o zhruba čtyři miliony dolarů. To rozhodně není současná suma, zvláště pak v současnosti, kdy ve F1 platí rozpočtové stropy.

Za celou sezonu dokázal Sargeant bodovat jenom jednou. Podařilo se mu to na domácí půdě v Austinu. Zde sice projel cílem jako dvanáctý, když ale byli vyloučeni Lewis Hamilton s Charlesem Leclercem, posunul se na desátou pozici. Tím se stal prvním Američanem na bodech po dlouhých třiceti letech. Před tímto závodem čekaly USA na body od Velké ceny Itálie 1993. Tehdy skončil na třetí pozici Michael Andretti v barvách McLarenu.

S jedním bodem se Sargeant umístil až na 21. místě konečného pořadí. Byl tak nejhorší ze všech jezdců, kteří absolvovali celou sezonu. Za ním skončil pouze Nyck de Vries. Nizozemec si na konto nepřipsal žádné body a od AlphaTauri byl vyhozen už během sezony. Sargeanta porazil mimo jiné i Liam Lawson. Novozélanďan sice odjel jen pět závodů, když zaskakoval za zraněného Daniela Ricciarda, v Singapuru přesto dokázal získat dva body za devátou pozici. Za svým týmovým kolegou Albonem zaostal Sargeant o propastných 26 bodů. Thajec skončil třináctý.

Logan Sargeant zůstává jezdcem Williamsu. Foto: Williams


Kromě bodovaného výsledku v Austinu stojí za zmínku také dva Sargeantovy kvalifikační výkony v Zandvoortu a Las Vegas. V těchto dvou případech se totiž dokázal probojovat až do závěrečné části kvalifikace. Zatímco v Nizozemsku skončil desátý, ve „městě hazardu“ zajel sedmý čas.

Williams letos povolal Sargeanta do F1 již po jediné kompletní sezoně ve F2 jako náhradu za Nicholase Latifiho. Původním záměrem přitom bylo ponechat Američana ve „druhé lize“ minimálně dva roky. Tým ale své plány přehodnotil poté, co se Sargeantovi během roku 2022 dařilo. Na konto si připsal dva triumfy a v konečném pořadí šampionátu obsadil čtvrtou příčku.

Chybělo přitom málo a Sargeant se v roce 2020 se svým snem o F1 rozloučil. Po úspěšné sezoně ve FIA F3, kde obsadil třetí místo, totiž neměl k dispozici dostatek finančních prostředků na přestup do F2. Už to vypadalo na přesun do sportovních vozů, pak se ale ozvala stáj Charouz Racing System, která mu nabídla ještě jeden rok ve FIA F3. Sargeant pro do té doby více méně nekonkurenceschopný tým získal čtyři pódiová umístění a dokonce i premiérové vítězství. Těmito výkony udělal dojem právě na Williams, který ho zařadil do svého juniorského programu a zařídil mu sedačku ve F2.

Nyní je tak jasné, že složení startovního pole bude v příštím roce navlas stejné jako v závěru letošního ročníku. Kromě Williamsu si totiž ponechali stávající jezdeckou dvojici i ostatní stáje.


Zdroj: Motorsport, PlanetF1, FORMULE.cz, úvodní foto: Václav Volf