Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Sargeant přenechá vůz Albonovi

Sargeant přenechá vůz Albonovi

Američan zůstává v roli diváka.

Tým Williams odvolal účast 23letého Američana Logana Sargeanta ve Velké ceně Austrálie. Do jeho vozu posadí Alexandra Albona, jenž svůj monopost rozbil po jezdecké chybě v prvním tréninku.

"Logan by sice neměl trpět za chybu, kterou neudělal on, avšak v těsném boji ve středu pole je důležitý každý závod, proto jsme udělali rozhodnutí nejlepší pro maximalizování šance na to, že si odsud odvezeme body," vysvětlil šéf týmu, James Vowles. „Nebylo to snadné rozhodnutí, a nedokážu Loganovi dostatečně poděkovat za akceptování tohoto rozhodnutí, je to pravý týmový hráč. Je to pro Williams těžký víkend a tahle situace by se už neměla nikdy zopakovat.

Problémem je, že Williams je od začátku roku pozadu s výrobou dílů a prostě si ještě nenašel čas na výrobu třetího, náhradního šasi, které mají týmy standardně k dispozici právě pro takový případ. Vowles již několikrát mluvil o neutěšeně chaotické situaci ve stáji, která si sama vyrábí i spoustu dílů, které jiní nakupují, jak tomu je u Williamsu již tradicí, avšak chybí jí moderní nástroje včetně softwarových.

V lednu jsme měli místo vozu jen hromady dílů,“ řekl Vowles před pár dny. „Takhle by to dál nešlo. Nemůžeme potřebovat dostávat celou organizaci pod takto velký stres. Místo soustředění na rychlost to byla hra o přežití. Mysleli jsme pouze na to, jak dostaneme na trať kompletní vůz. Chce to velké změny. Máme vůz a jsem na to hrdý, protože bylo zapotřebí enormního úsilí. Loni jsem do týmu přišel až 20. února, to už byl vůz sestaven, takže jsem byl teď poprvé svědkem toho, jak se 20 tisíc dílů za dva týdny proměnilo v monopost F1.

"V dnešních časech je pro tým F1 neakceptovatelné nemít náhradní šasi, ale je to pouze následkem toho, jak pozadu jsme byli v zimě a ukazuje to, že náš tým potřebuje projít velkými změnami," řekl Vowles dnes v Melbourne. „Žádný tým si nenaplánuje nemít náhradní šasi. Je to riskantní. V nejlepším případě nepohodlné a v nejhorším bude na trati pouze jeden vůz. A přesně to se nám teď přihodilo. Musíme se ujistit, že to bylo naposled.

Albonův vůz zničen, Sargeant ven ze hry. Foto: Williams

 

Šasi bude urychleně posláno zpět do Anglie na opravu, aby bylo k dispozici za dva týdny v Japonsku. Ještě zůstává vysvětlit kontroverzní rozhodnutí vytáhnout z vozu jednoho jezdce a posadit do něj druhého, který svůj rozbil v tréninku, i když věděl, že nemá náhradní. Vše ale řekne pohled do výsledkových tabulek loňské sezony, kde Albon přispívá na konto Williamsu 27 body a Sargeant jedním bodem. Williams skončil na sedmém místě, jen o tři body před AlphaTauri. Letos mají zatím oba jezdci nulu, avšak v Saúdské Arábii byl Albon v cíli jedenáctý. A už od Arábie se mluví o tom, že pokud Aston Martin potvrdí formu, bude o pořadí v horší půlce Poháru konstruktérů letos rozhodovat využívání nečekaných příležitostí zabodovat, jelikož deset vozů pěti týmů vypadá nedostižně a spolehlivě, takže ostatním žádné body nezbývají. V prvních dvou závodech si pět nejlepších týmů rozdělilo všechny body s výjimkou jediného, který po odstoupení Lance Strolla získal Nico Hülkenberg. A jen díky tomu je nyní tým Haas na šestém místě aktuálního pořadí.

V trénincích se jezdci na náročném okruhu dopustili více chyb a v neděli se může pěti slabším stájím naskytnout příležitost získat důležité body. Williams bude beztak znevýhodněn, že bude mít v závodě pouze jeden vůz. A posledním argumentem je, že Sargeant se také nevyhnul jezdecké chybě, po smyku ve druhém tréninku, do kterého ještě nastoupil on a Albon přihlížel, chyběly ke srážce s jinými vozy pouze centimetry. Těch pár sekund muselo být na boxové zídce Williamsu veliké horko.

"Nepamatuji si tak těžký moment, za celou moji kariéru. Samozřejmě to není vůbec příjemné. Ovšem jsem tady na sto procent kvůli týmu a vždy udělám vše v mých silách pro náš nejlepší výsledek,“ řekl nešťastný Sargeant. Také je třeba pozorně číst Vowlesovo vyjádření, že Sargeant rozhodnutí akceptoval, ne že s ním souhlasil. Nic jiného mu ale ani nezbývalo.

Zdroj: motorsport, úvodní foto: Williams