Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Stella nebude jedinou novou posilou

Stella nebude jedinou novou posilou

McLaren bude dále posilovat svůj tým.

Tým McLaren má nového šéfa, je jím Ital Andrea Stella. Ten měl podle ředitele týmu McLaren, Zaka Browna, nahradit Andrease Seidla po roce 2025 (nebo možná i o něco dříve). Avšak vzhledem k tomu, že Seidl byl bezodkladně potřebný v Alfě Romeo a s Brownem se dohodl, Stella skáče na nové místo rovnýma nohama. Pomůže mu, že byl jedním ze tří nižších šéfů pracujících pod Seidlem, že byl výkonným závodním ředitelem McLarenu, ale využít může i zkušeností nabytých v týmu Ferrari.

Andrea má bohaté zkušenosti, a ne pouze s McLarenem, mnoho z nich nasbíral ve Ferrari,“ připomněl v rozhovoru s médii Brown.

Stella vystudoval letecké inženýrství a do F1 se dostal s týmem Ferrari v roce 2000, jako výkonnostní inženýr testovacího týmu. Postupně vystoupal v hierarchii. Od roku 2002 byl výkonnostním inženýrem Michaela Schumachera, po jeho odchodu dělal tutéž práci pro Kimiho Räikkönena, jenž si ho v roce 2009 vybral za svého hlavního závodního inženýra. Po Finově odchodu pokračoval s Fernandem Alonsem, se kterým v roce 2015 i odešel do McLarenu. Tam se Stella dostal do manažerských struktur, když nejprve šéfoval závodním operacím a v roce 2018 se z něj stal výkonnostní ředitel. O rok později se jeho funkce změnila na závodního ředitele, čímž byl dán na jednu úroveň s technickým ředitelem a výrobním ředitelem McLarenu.

Stella přiznává, že se necítí moc jistě při reprezentaci svého týmu před kamerami, mnohem více se těší na práci uvnitř týmu. S tím prvním mu ale může vydatně pomáhat Brown, jenž je ve světle reflektorů jako doma a už tak vypomáhal Seidlovi. Ještě před výměnou na pozici šéfa týmu McLaren oznámil spuštění mise s cílem posílit řady inženýrů i aerodynamiků.

Má se za to, že se budou obsazovat vedoucí pozice jako třeba projektový vedoucí aerodynamiky, a také několik seniorských pozic pro aerodynamiky a designéry zavěšení kol. McLaren prý znepokojilo, jak dlouho na začátku roku trvalo, než odstranil problém s přehřívajícími se brzdami. Finanční zdroje kvůli rozpočtovému stropu dále navyšovat nelze, hledají se způsoby jak zvýšit efektivitu týmu obsazením správných pozic správnými lidmi.

Britský tým od teď povede Ital. Foto: McLaren

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: McLaren