Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jaká čísla budou mít nováčci?

Jaká čísla budou mít nováčci?

Haas již má titulárního sponzora.

Velkých cen sezony 2023 se zúčastní tři nováčci a všichni tři si už vybrali startovní čísla pro svou kariéru ve F1. Číslo 81 jde s Oscarem Piastrim odkdy závodil v motokárách v rodné Austrálii. Už si ani sám přesně nepamatuje, proč si ho vybral.

V podstatě jsem si před prvním závodem potřeboval vybrat nějaké číslo, jednociferné nebo dvouciferné. V obchodě však prodávali pouze číslo 1 a pochopitelně jsem nemohl závodit s číslem 1, tak jsem začal s číslem 11,“ vysvětluje jezdec McLarenu. "Později, když jsem se posunul výše, číslo 11 už bylo obsazeno, tehdy jsem poprvé použil 81. Už si ani nepamatuji proč, ale už jsem to nechal tak."

Američan Logan Sargeant bude závodit s číslem 2. Bude druhým jezdcem s tímto číslem odkdy si jezdci v roce 2014 začali vybírat startovní čísla pro svou kariéru. Prvním byl Stoffel Vandoorne, který se však velké ceny nezúčastnil déle než dvě sezony, takže jeho číslo 2 bylo opět k mání. Příběh jezdce Williamsu a jeho čísla není nepodobný tomu, o který se podělil Piastri. Sargeant závodil se svým oblíbeným číslem 3, a to až do chvíle, kdy se dostal do Formule Renault. Trojka byla obsazena, takže si musel vybrat jiné. Vybral si blízké číslo 2, měl výbornou sezonu s mnoha vítězstvími a od té doby si už nechal dvojku.

Nyck de Vries získal své první dva mistrovské body s číslem 45, což je však číslo rezervované Williamsem pro jeho náhradního jezdce. Až zimě si nový jezdec AlphaTauri vybral své permanentní číslo. Je to číslo 21, ačkoli ve Formuli E jsme ho mohli vídat s číslem 17. To číslo se však ve F1 nepoužívá od tragické nehody Julese Bianchiho v roce 2015.

Na první sezonu netrpělivě čekají tři nováčci. Foto: McLaren

Startovní listina sezony 2023 prozrazuje změnu jména výrobce motoru týmů Red Bull a AlphaTauri. Loni jím byl Red Bull Powertrains, avšak v průběhu roku se podařilo Hondu přemluvit k prodloužení její technické podpory až do roku 2025 a do kolonky výrobce motoru bylo letos napsáno Honda RBPT.

Z týmů změnil jméno pouze Haas, který si našel titulárního sponzora a oficiálním jménem tohoto týmu nyní zní MoneyGram Haas F1 Team. Suverénně nejdelším celým jménem týmu je Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team. Tým má dva titulární sponzory (tři, pokud bychom počítali i automobilku Aston Martin, která není vlastníkem týmu). Již loni se to vymyslelo tak, že Aramco je sponzorem šasi, kde se výrobce jmenuje Aston Martin Aramco. Aramco je tedy více v jádru jména, Cognizant je na normální pozici titulárního sponzora. Tým přitom vlastní společnost s krátkým jménem AMR GP. Své vlastní jméno nemá ve jménu svého týmu ani společnost Sauber vlastnící tým Alfa Romeo F1 Team ORLEN, která Alfu Romeo uvedla i jako výrobce šasi.

Zdroj: Williams, Motorsport, In the Fast Lane, úvodní foto: Williams