Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Williams má nového šéfa z Mercedesu

Williams má nového šéfa z Mercedesu

Kancelář šéfa týmu obsazuje James Vowles.

Williams po prosincovém odchodu Josta Capita našel nového šéfa týmu. Bude jím James Vowles, dlouholetý člen týmu Mercedes. Vowles byl v Mercedesu ředitelem strategií, je to ten James, kterého jsme nejednou slyšeli přít se s Lewisem Hamiltonem během závodu o jeho strategii, případně strategii týmového kolegy. Navzdory občasným stížnostem se však Vowles vždy těšil velkému respektu ze strany jezdců i šéfa týmu. Jelikož Mercedes loni téměř nikdy neměl vůz na boj o vítězství v závodě, ani jsme si nevšimli, že Vowles se ztratil z jeho boxové zídky. Na zídku se samozřejmě vrátí, ale už jako šéf týmu Williams.

Tento tým je jednou z ikon našeho sportu, vždy jsem ho měl ve velké úctě a už teď se těším na tuto novou výzvu,“ řekl Vowles. „Mercedes mě vždy podporoval a po 20 letech v Brackley jsme dohodli výborné podmínky mého odchodu. Děkuji Totovi a celému týmu, se kterým jsem prožil mnoho pádů i fantastických úspěchů. Williams Racing do mě nyní vkládá obrovskou důvěru a ode mně může čekat na oplátku totéž. Za pár týdnů začneme psát novou kapitolu.

Vowles se bude smět k Williamsu připojit 20. února, tedy tři dny před začátkem předsezonních testů v Bahrajnu. Šéf týmu Mercedes se s ním rozloučil s tím, že v něm Williams nepochybně získává skvělého šéfa. Musíme mu držet palce, aby to byla pravda a aby nedopadl jako Paddy Lowe, jenž do Williamsu přestoupil z Mercedesu jako technický génius stojící za dominantními vozy a stáhl se z něj po katastrofách se jmény FW41 a FW42.

V jednom z prvních rozhovorů musel Vowles fanoušky ujistit, že jeho úkolem není udělat z Williamsu nákladově efektivní B-tým Mercedesu. Něco, čeho se fanoušci třetího nejstaršího týmu F1 už dlouho obávají.

Nejsem tady, abych stvořil mini-Mercedes. Williams je úžasně nezávislým týmem s dlouhou vlastní historií a bohatým dědictvím. Spolupráce s Mercedesem není vyloučena, ale to by nebylo nic nového. Prostě budeme dělat, co bude nejlepší pro Williams. Ale stejně jako u Mercedesu, i v tomto týmu jsou nejdůležitější dva faktory, a to lidé a týmová kultura. Ještě jsem se s týmem neseznámil, ale nezávisle na aktuálním stavu, prioritou bude, aby všichni chápali, že musí pracovat jako jeden tým.

Jsem hrdý a zároveň vděčný, že jsem s Jamesem mohl pracovat 10 let,“ rozloučil se Hamilton prostřednictvím sociálních sítí. „Společně jsme vyhráli přes 80 závodů a 15 titulů a pohárů. Dostal fantastickou nabídku, raduji se spolu s ním. Každý z nás potřebuje jednou za čas změnu a já nepochybuji, že Williams bude díky němu více konkurenceschopný. Nevím o nikom, kdo by si to místo zasloužil více než on.

James Vowles, nový šéf týmu Williams. Foto: Williams

Vowles se už nejspíše cítil vyhořelý, po dlouhé šňůře úspěchů ukončené sezonou 2021 je to pochopitelné. V roce 2022 přestal létat na závody spolu se závodním týmem, jeho kompetence týkající se závodních víkendů již byly přerozděleny. Posledního půlroku zkoušel najít motivaci ve vedení programu pro mladé jezdce Mercedesu a v jiných pozicích, ale to třeba ve skutečnosti už jenom čekal na správnou nabídku. V každém případě, Mercedes nehledá přímou náhradu, už jen znovu přerozdělí pozice, které Vowles zastával v Brackley.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Williams