Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Bird a Rast ztratí v Kapském Městě pozice

Bird a Rast ztratí v Kapském Městě pozice

Oba byli potrestáni za kolize

Sam Bird bude odsunut o pět míst dozadu, René Rast o tři. S těmito tresty vstoupí piloti stájí Jaguar a McLaren do pátého závodu letošní sezony formule E, který se uskuteční za dva týdny v Kapském Městě. Dvojice si tyto penalizace pro start premiérového jihoafrického závodu vysloužila za kolize v Hajdarábádu.

Birdova chyba přišla v Indii draho celý tým Jaguar. V době, kdy figuroval na pátém místě a chystal se zamířit do aktivační zóny pro útočný režim, totiž neodhadl situaci ve třetí zatáčce. Čtvrtému Sachovi Fenestrazovi z Nissanu se sice ještě vyhnout dokázal, svému kolegovi Mitchi Evansovi, který tou dobou kroužil po trati jako třetí, už ale ne. Po tomto incidentu oba odstoupili. Britský tým tak zahodil velkou příležitost na zisk dobrého výsledku. Během víkendu se totiž stáji dařilo. Zatímco Bird zajel nejrychlejší tréninkový čas, Evans získal v kvalifikaci pole position.

„Řekl jsem si, že na rovince na to zatlačím více, abych si vytvořil náskok před Maxem (Günther, byl tou dobou šestý – pozn. red.), předtím jsem měl dlouho nízkou spotřebu energie. Rychlost, kterou jsem se přibližoval k Sachovi, ale byla příliš vysoká. Musel jsem tím pádem na vnitřek, kde ale nebyla žádná přilnavost. S úhlem, ve kterém jsem se nacházel, jsem už potom nemohl nic dělat. Ten úhel směřoval na Mitche. Nezáleží na tom, jak moc jsem se mu snažil vyhnout, šel jsem přímo do něj. Přijímám za to plnou odpovědnost,“ sypal si britský jezdec popel na hlavu.

Evans věří, že nebýt odstoupení, mohl pro Jaguar závod skončit velmi dobře. Birdovu omluvu ale přijal.

„Samozřejmě z toho byl celkem rozrušený. I on mířil za dobrým výsledkem. Jezdil ve vláčku, takže pošetřil spoustu energie. Promarnili jsme velkou příležitost na zisk bodů,“ uvedl Novozélanďan.

Mitch Evans věřil ve vítězství. Foto: Jaguar Racing


Šéf týmu James Barclay ujistil, že vzájemná kolize nijak neovlivní způsob, jakým Jaguar ke svým jezdcům bude během dalších závodů přistupovat.

„Něco takového se děje naprosto vzácně, takže nemáme důvod to měnit. Vždy se soustředíme na to, abychom jako tým dosáhli co nejlepšího výsledku. Tak to bude i nadále. Nezmění se to jenom proto, že někdo šel proti našemu rozhodnutí, to opravdu ne. Byla to zkrátka chyba,“ říká.


Po prvních čtyřech letošních závodech se Jaguar nachází v hodnocení týmů na pátém místě. Na kontě má 42 bodů. Sam Bird je s 28 body šestý a na kontě má jediné letošní pódium britské stáje. Vybojoval ho při prvním závodě v Díriji, který dokončil jako třetí. Mitch Evans se nachází se 14 body na 12. pozici.

Další zahozené pódium


V umístění na stupních vítězů věřil do doby svého odstoupení i René Rast. Pilot McLarenu chyboval stejně jako Bird ve třetí zatáčce, a to krátce po restartu závodu. Německý závodník, kterému tou dobou patřilo páté místo, narazil do zádi vozu Jakea Dennise. Zatímco Rast po incidentu odstoupil, Dennis jej odnesl pouze defektem pneumatiky. I tak ale musel zajet do boxů a kvůli tomu skončil až na nebodované 16. pozici jako poslední klasifikovaný.

„Omlouvám se Jakeu Dennisovi za ten kontakt. Oba jsme mířili za pódiem,“
uznal Rast svou chybu.

I René Rast ztratí v Jihoafrické republice pozice. Foto: McLaren


Dennis byl frustrován: „Hořká pilulka. Startoval jsem jedenáctý a zaslouženě se dostal až ke stupňům vítězů. Pak jsem byl ale zezadu trefen a můj závod skončil. Každý z týmu si zasloužil více.“

Dennis za incident zaplatil více než jen defektem pneumatiky. Do té doby se totiž nacházel před svým hlavním soupeřem v průběžném pořadí Pascalem Wehrleinem a měl šanci vzít si od něj zpět celkové vedení. Jelikož ale nakonec nebodoval a Wehrlein byl klasifikován jako čtvrtý, narostla Britova ztráta na 18 bodů.

Zdroj: Motorsport, The-Race, FORMULE.cz, úvodní foto: Jaguar