Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Rast se loučí s formulí E

Rast se loučí s formulí E

U McLarenu ho nejspíše nahradí Bird

Reného Rasta už od nadcházející sezony ve formuli E vídat nebudeme. Německý jezdec, který v předchozím ročníku hájil barvy McLarenu, se totiž rozhodl šampionát opustit a věnovat se jiným výzvám. Od sezony 2024 bude nejspíše jeho hlavním programem působení v DTM a vytrvalostním mistrovství světa v barvách BMW.

„Pro náš tým byla loňská sezona ve formuli E premiérovou. René sehrál důležitou roli jak v našich úspěších, tak při našem učení. Nyní učinil obtížné rozhodnutí a rozhodl se, že se zaměří na jeho příležitosti. Jeho rozhodnutí jsme plně podpořili. Nemůžeme mu dostatečně poděkovat za to, co pro nás během uplynulé sezony udělal,“ oznámil McLaren.

Rast ocenil úroveň elektrické série: „Rozhodně si myslím, že to je jeden z nejnáročnějších šampionátů. To platí jak pro jezdce, tak pro týmy i pro všechny ostatní, kteří v něm figurují. Podat tu výkon na té nejvyšší úrovni a poskládat vše dohromady bylo vždy velkou výzvou. Občas to sice bylo frustrující, i tak jsem si ale působení v této sérii užíval. Šlo sice o odlišný typ závodění, přesto jsem si ale užíval, že jsem mohl pracovat s profesionály a závodit proti těm nejlepším jezdcům na světě. Byla to tedy pro mě velká radost,“ rozloučil se 36letý rodák z Mindenu.

Ve formuli E se německý jezdec ukázal poprvé v roce 2016 v Berlíně. Na své domácí půdě tehdy zaskakoval u stáje Aguri za Antónia Félixe da Costu, který během stejného víkendu závodil v DTM. O vydařenou premiéru ale tehdy rozhodně nešlo. Jeho vystoupení totiž v úvodu překazila kolize s Brunem Sennou. Závod sice Rast zvládl dokončit, cílem však projel se šesti koly ztráty na vítěze a nebyl klasifikován.

Jeho druhé působení v elektrickém šampionátu se odehrávalo v období 2020-2021 s Audi. Nejprve nahradil Daniela Abta při závěrečných šesti závodech sezony 2019/2020 v Berlíně (kalendář nabourala koronavirová pandemie a všechny tyto závody se odjely během jednoho týdne). Při předposledním zazářil třetím místem a získal své první pódiové umístění. Týmovým kolegou Lucase di Grassiho zůstal i v další sezoně. I tentokrát si připsal jedny stupně vítězů, a to díky druhé pozici v Pueble. Po skončení tohoto ročníku se ale Audi ze startovního pole vytratilo a s ním i Rast.

Spolupráce Reného Rasta a McLarenu nakonec trvala jenom jeden rok. Foto: McLaren


Letos se ovšem vrátil s McLarenem a i tentokrát se v jednom případě podíval na pódium. Skončil třetí při druhém závodě v saúdskoarabské Díriji. Zejména kvůli nevydařené druhé polovině sezony, ve které nezískal ani bod, se ale propadl až na celkové 13. místo.

Bird jako pravděpodobná náhrada



Jak bude vypadat jezdecká sestava McLarenu v další sezoně formule E, zatím zůstává otázkou. Podle spekulací ale vše nasvědčuje tomu, že v britském týmu uvidíme kompletně britské duo. U stáje by měl zůstat letošní nováček Jake Hughes a připojit by se k němu měl Sam Bird. Ten opouští Jaguar.

Právě u Jaguaru a Envisionu už mají otázku jezdeckých sestav pro nadcházející ročník kompletně vyřešenou. V prvním zmíněném týmu zůstane i nadále Mitch Evans. Jeho týmovým kolegou ale bude nově Nick Cassidy, který přichází z Envisionu. U této stáje pokračuje Sébastien Buemi. Po boku Švýcara bude nově závodit Robin Frijns. Nizozemec už za tým v minulosti závodil, uplynulý ročník ale strávil v barvách stáje ABT Cupra.

Jasno o budoucnosti už mají i úřadující šampion Jake Dennis a Edoardo Mortara. Tato dvojice má ve svých současných působištích (Andretti, respektive Maserati) podepsaný kontrakt i na další sezonu.

Zdroj: ABB Formula E, FORMULE.cz, úvodní foto: McLaren