Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Mohl se Michael Andretti stát u McLarenu šampionem?

Mohl se Michael Andretti stát u McLarenu šampionem?

Podle jeho otce Maria ano

Michaela Andrettiho jsme mohli ve formuli 1 vídat v roce 1993 u McLarenu. Na své výkony ze šampionátu CART (předchůdce dnešní IndyCar), kde se stal v roce 1991 dokonce šampionem, ale v královně motorsportu navázat nedokázal a jeho spolupráce s McLarenem skončila již tři závody před koncem sezony. Do té doby se Andrettimu podařilo získat pouze sedm bodů. Svého nejlepšího výsledku dosáhl paradoxně při svém posledním startu ve Velké ceně Itálie v Monze, kterou dokončil na třetím místě.

Michaelův otec Mario, mimo jiné šampion formule 1 z roku 1978, ale věří, že kariéra jeho syna ve formuli 1 mohla dopadnout mnohem lépe a že i on se mohl stát mistrem světa. Myslí si, že mu jen nepřály okolnosti. První komplikace měla nastat v momentě, kdy se Ayrton Senna nedohodl na přestupu do Williamsu a ačkoli byl původně na odchodu, tak i v sezoně 1993 nakonec pokračoval s McLarenem. Andretti se poté měl pro tehdejšího šéfa McLarenu Rona Dennise stát nechtěným jezdcem.

„Michael byl dobře placený. Häkkinen (původně měl být Andrettiho týmovým kolegou – pozn. red.) byl sice odsunut na pozici náhradníka, nestál ale McLaren téměř nic. Ron Dennis Michaelovi řekl, že ho Häkkinen od Velké ceny Itálie nahradí a dokončí sezonu a že dokud Ayrton nebude vědět, co bude dělat v příštím roce, tak mu nedokáže říct, jestli s ním (s Andrettim – pozn. red.) prodlouží smlouvu. Žadonil jsem u Rona, aby nechal Michaela jet alespoň v Itálii. A tam dojel po startu z devátého místa třetí,“ odhalil Mario Andretti.

Týmovým kolegou Michaela Andrettiho byl v roce 1993 u McLarenu Ayrton Senna. Foto: McLaren

 

Za neúspěchem Michaela Andrettiho ale stály podle jeho otce i jiné faktory: “Tehdy bylo zavedeno nové pravidlo zákazu testu na trati, kde se konal další závod. Také jste mohli při testu odjet nejvýše 23 kol. Bylo to hloupé pravidlo, které tu sezonu ovlivnilo. Michael totiž startoval na všech okruzích poprvé a ani na nich nikdy netestoval. Navíc McLaren přišel o motory Honda a přesunul se ke Cosworthu. Michael s Cosworthem neměl žádné zkušenosti. Hodně věcí hrálo proti němu. Neříkám to proto, že je to můj syn, ale kdyby u McLarenu zůstal, mohl se u nich stát šampionem. To vám garantuji,“ dodal.

Mezi třiceti třemi mistry světa formule 1 najdeme celkem dva Američany. Kromě již zmíněného Maria Andrettiho se stal šampionem také Phil Hill. Ten mohl slavit v roce 1961.

Zdroj: PlanetF1, úvodní foto: Indianapolis Motor Speedway