Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Birdův přesun do Wokingu potvrzen

Birdův přesun do Wokingu potvrzen

Utvoří dvojici s Hughesem

Sam Bird zůstává i navzdory odchodu z Jaguaru ve formuli E. Britský jezdec podle očekávání nahradí Reného Rasta u McLarenu a stane se novým týmovým kolegou svého krajana Jakea Hughese.

„Jsem nadšený, že se stanu součástí rodiny McLarenu. Je to pro mě výjimečný pocit, protože jde o tým s velkou prestiží i historií. Víme, že na nás před startem sezony čeká ještě nějaká práce, abychom se dostali tam, kde chceme být, což je čelo formule E. Je skvělé být součástí týmu a nemůžu se dočkat, až začneme s předsezonními přípravami. Jsem velmi motivovaný a pohání mě touha dosáhnout s týmem v další sezoně úspěchu,“ těší se zkušený 36letý jezdec na novou výzvu.

Bird patří mezi jezdce, kteří ve formuli E závodí už od jejího samotného vzniku, tedy od ročníku 2014/2015. V minulosti působil u stájí Virgin, potažmo Envision (2014-2020) a Jaguar (2020-2023). Na konto si připsal celkem 11 vítězství, což ho v historických tabulkách řadí na dělené třetí místo. V konečném pořadí šampionátu skončil nejlépe v sezoně 2017/2018, kdy obsadil třetí pozici.

Za McLaren budou příští rok závodit Sam Bird a Jake Hughes. Foto: McLaren



Poslední roky ovšem pro Birda nebyly příliš šťastné. Naposledy totiž vyhrál v roce 2021 v New Yorku a uplynulé dva ročníky mu žádný triumf nepřinesly. Ve všech třech sezonách u stáje Jaguar byl navíc poražen svým týmovým kolegou Mitchem Evansem. Letos měl ještě ke všemu se svým parťákem dvě kolize, které zavinil. U Jaguaru se ho proto rozhodli nahradit Nickem Cassidym.

Na šéfa McLarenu Iana Jamese zapůsobil Bird hned po podpisu smlouvy: „Jakmile jsme se dohodli, hned se ptal, kdy může začít s přípravou na další sezonu. To jasně ukazuje jeho oddanost a hlad po tom, aby s McLarenem příští rok uspěl,“ prozradil.

Pro McLaren bude příští rok druhou sezonou ve formuli E. Na své první vítězství stáj stále čeká. Na stupně vítězů se ovšem dostala už loni zásluhou Reného Rasta, který dojel třetí v saúdskoarabské Díriji. Jake Hughes sice na pódium zatím nedosáhl, dvakrát ovšem vybojoval start z pole position. Zatímco mezi týmy obsadil McLaren v uplynulém ročníku osmé místo, Hughes a Rast se umístili na 12., respektive 13. pozici.

Zdroj: Motorsport, ABB Formula E, FORMULE.cz, úvodní foto: McLaren