Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kyle Kirkwood získal svoji první pole position

Kyle Kirkwood získal svoji první pole position

48th Acura Grand Prix of Long Beach – Kvalifikace

Kyle Kirkwood se při svém třetím závodním víkendu v barvách týmu Andretti Autosport raduje z prvního kvalifikačního triumfu. Čtyřiadvacetiletý jezdec vyhrál všechny juniorské série, které mají mladé piloty přivést do IndyCar, a to vždy hned v první sezoně. Vloni ale místo týmu Andretti Autosport, za který závodil v Indy Lights, nebylo a on skončil u stáje A. J. Foyta. Jak se ale u Andrettiho uvolnilo místo, sáhli po Kirkwoodovi a hned od úvodu ročníku se ukazuje, že to byla dobrá volba.

Kirkwood v závěru kvalifikace jen velmi těsně předčil vítěze ze St. Petersburgu Ericssona, který ale na finálový rozstřel neměl k dispozici novou sadu měkkých pneumatik. Přestože vyhrál čtyři závody, z toho tři na městských okruzích, je to pro Ericssona nejlepší startovní pozice, kterou si v kvalifikaci na silničním či městském okruhu vyjel. Z druhého místa už jednou startoval, vloni na oválu v St. Louis.

Už v prvním kole kvalifikace skončila cesta loňského šampiona Willa Powera. Kvalifikační snažení jezdců ovlivnila nehoda Malukase, který nejprve ve 2. kole v 8. zatáčce poškodil pravé zadní kolo, což následně o pár set metrů dál ve 3. zatáčce nevydrželo a mladý jezdec skončil ve zdi.

Piloti měli v závěru ještě prostor na to zajet rychlá kola na měkké sadě pneumatik. Vedení se ujali nejprve Newgarden s Powerem, jenže se před ně dostali postupně Rosenqvist, Herta, Ericsson a Rossi. Pak zajel Kirkwood vůbec nejrychlejší čas a Power se ocitl na první nepostupové pozici.

Ve druhé skupině žádný z favoritů nepohořel. Nejrychlejší čas si připsal Palou, postupovali také Dixon, O´Ward, Armstrong, Grosjean a McLaughlin.

Herta na úvod semifinále vyfasoval penalizaci za způsobení místní žluté fáze. Tým se rozhodl vybrat si ji formou nuceného průjezdu boxy. Kirkwood se znovu ujal vedení. Opravdové drama přinesl až samotný závěr kvalifikace.

Necelou minutu před koncem totiž nedobrzdil Armstrong a v 9. zatáčce skončil nabouraný do bariéry z pneumatik. V tu chvíli neměli postupové časy zajeté i někteří favorité, třeba Ericsson či Dixon.

Po odstranění nabouraného vozu ale piloti měli příležitost na jedno rychlé kolo. Někteří vsadili na novou měkkou sadu pneumatik. Lídr Kirkwood vyjel na té, kterou už použil k předchozímu pokusu.

Grosjean se dostal na první příčku, druhý čas připsal O´Ward, Kirkwood skončil na třetí příčíce. Postupové časy zajeli také Ericsson, Palou a Dixon. Naopak vítěze posledních dvou závodů v Long Beach Hertu a Newgardena poslali do motorhomeu.

Kdo se naopak před závěrečným rozstřelem zapotil, tak byl tým kolem Grosjeana. Ten musel narychlo vyměňovat zavěšení, protože jej Francouz v závěru svého posledního pokusu na levém zadním kole ohnul při lehkém kontaktu se zdí.

Grosjean byl také hned na začátku finálového rozstřelu o pole position na dráze, aby si otestoval, jak oprava dopadla. Rychlost ale určoval O´Ward. Jenže následně se na první příčku vyšvihnul Palou. Dlouho si ji ale neužil, překonal jej totiž Grosjean, sám ale cítil, že to není ono, že ideální neměl průjezd vlásenkou.

V posledních dvou minutách vyrazil na čerstvé měkké sadě na dráhu Kirkwood a nepřekvapivě se ujal vedení. Ohrozit jej mohl Ericsson, ale ten nakonec ztratil necelé čtyři setiny. Druhou řadu utvoří Grosjean a Palou, třetí pak Dixon a O´Ward.

p. jezdec tým motor Q1 Q2 Q3 kol
1. Kyle Kirkwood Andretti Autosport Honda        
2. Marcus Ericsson Chip Ganassi Racing Honda        
3. Romain Grosjean Andretti Autosport Honda        
4. Álex Palou Chip Ganassi Racing Honda        
5. Scott Dixon Chip Ganassi Racing Honda        
6. Patricio O´Ward Arrow McLaren Chevrolet        
7. Colton Herta Andretti Autosport Honda        
8. Josef Newgarden Team Penske Chevrolet        
9. Scott McLaughlin Team Penske Chevrolet        
10. Felix Rosenqvist Arrow McLaren Chevrolet        
11. Alexander Rossi Arrow McLaren Chevrolet        
12. Marcus Armstrong Chip Ganassi Racing Honda        
13. Will Power Team Penske Chevrolet        
14. Simon Pagenaud Meyer Shank Racing Honda        
15. Jack Harvey Rahal Letterman Lanigan Honda        
16. Helio Castroneves Meyer Shank Racing Honda        
17. Christian Lundgaard Rahal Letterman Lanigan Honda        
18. Santino Ferrucci A.J. Foyt Enterprises Chevrolet        
19. Rinus VeeKay Ed Carpenter Racing Chevrolet        
20. Devlin DeFrancesco Andretti Steinbrenner Autosport Honda        
21. Sting Ray Robb Dale Coyne Racing Honda        
22. Callum Ilott Juncos Hollinger Racing Chevrolet        
23. Benjamin Pedersen A.J. Foyt Enterprises Chevrolet        
24. Graham Rahal Rahal Letterman Lanigan Honda        
25. David Malukas Dale Coyne Racing Honda        
26. Agustín Canapino Juncos Hollinger Racing Chevrolet        
27. Conor Daly Ed Carpenter Racing Chevrolet        

Zdroj: původní reportáž redakce, úvodní foto: Penske Entertainment