Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Šance pro Drugoviche, Merhiho i Stevense

Šance pro Drugoviche, Merhiho i Stevense

Startovní listina nováčkovských testů se zaplňuje

Úřadující šampion formule 2 Felipe Drugovich i bývalí piloti F1 Roberto Merhi s Willem Stevensem. Už známe téměř celé složení startovní listiny pro nováčkovské testy formule E v Berlíně. Své jezdce nepotvrdily už jenom Jaguar a NIO.

Drugovich dostane šanci od Maserati. Současný rezervní jezdec Aston Martinu ve F1, který je k dispozici také McLarenu, doplní v sestavě Hugha Bartera. Zatímco Drugovich po loňském titulu ve F2 juniorské série opustil, Bartera v nich stále můžeme vídat. Australan letos závodí ve FIA F3 za Campos, po úvodních dvou podnicích ale stále čeká na první body. V minulosti se stal dvakrát vicemistrem ve francouzské F4 (2020,2021) a jednou také ve španělském šampionátu této kategorie (2022).

Roberta Merhiho uvidíme při testech u Mahindry. Indická stáj se jako jediná rozhodla dát příležitost třem závodníkům. Kromě Merhiho pojedou i rezervní jezdec týmu Jehan Daruvala spolu s Jordanem Kingem, který zastává u Mahindry roli vývojového a simulátorového jezdce. Zatímco současný pilot F2 Daruvala bude jezdit po celý den, King usedne do kokpitu dopoledne a pro odpolední část uvolní místo Merhimu.

Will Stevens se objeví v Berlíně jako jezdec stáje DS Penske. Pro tým bude testovat také Robert Švarcman, vicemistr F2 z roku 2021.

U Nissanu vsadí na směs dravého mládí a zkušeností. Zatímco v jednom voze pojede úřadující šampion FIA F3 a v současnosti pilot F2 Victor Martins, ve druhém uvidíme Lucu Ghiotta. Osmadvacetiletý Ital je vicemistrem GP3 z roku 2015 a v GP2, potažmo F2 strávil pět kompletních sezon. V posledních letech se věnoval zejména vytrvalostním závodům a nyní u Nissanu působí jako simulátorový jezdec.

Vůz formule E si vyzkouší i Victor Martins. Foto: Nissan Nismo


Podobnou kombinaci pilotů zvolil i McLaren. Britové sáhli po zkušeném jezdci ze scény GT závodů a vytrvalosti Charliem Eastwoodovi a také po jezdci FIA F3 Luku Browningovi.

U ABT Cupry uvidíme jeden návrat za volant monopostu po dlouhé době. Postará se o něj Adrien Tambay. Syn bývalého pilota F1 Patricka Tambaye s formulemi závodil naposledy v roce 2011, kdy se ukázal ve formuli Renault 3.5 a v seriálu AutoGP. Od té doby jsme ho mohli vídat ve vytrvalostních závodech nebo v DTM, nejvíce na sebe ale upozornil loni titulem ve světovém poháru pro elektrické cestovní vozy ETCR. Spolu s Tambayem bude u ABT Cupry testovat jezdec regionální formule Tim Tramnitz.

O kompletní podobě sestavy už mají jasno také u Envisionu. Zde již před časem potvrdili účast Jacka Aitkena a nyní už je známé také jméno jeho týmového kolegy. Bude jím pilot FIA F3 Jonny Edgar.

Premiéra Kvjata a Azcony na spadnutí



Stáje Jaguar a NIO sice zatím své sestavy oficiálně nepotvrdily, podle německého portálu e-formel.de už ale mají jasno i tyto dva týmy. A zdá se, že si pro test vybraly zajímavé tváře.

Za NIO by totiž měli nastoupit bývalý pilot F1 Daniil Kvjat společně s loňským šampionem světového poháru cestovních vozů WTCR Mikelem Azconou. Španěl přitom nemá na kontě žádné zkušenosti s formulovými závody.

Šampion WTCR Mikel Azcona nejspíše také dostane šanci. Foto: Hyundai Motorsport


Jaguar dá šanci bratrovi Mitche Evanse Simonovi, který se v minulosti stal šampionem doprovodné série formule E Jaguar I-Pace eTrophy. Doplní ho jezdec BMW ve vytrvalostních závodech a na scéně GT Sheldon van der Linde. I on je bratrem závodníka formule E. Jeho bratr Kelvin totiž letos zaskakoval za zraněného Robina Frijnse u stáje ABT Cupra.

Zdroj: Motorsport, ABB Formula E, e-formel.de, úvodní foto: Aston Martin Aramco Cognizant