Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Cox vypálil rybník favoritům, Al-Attíja zachraňoval Loeba

Cox vypálil rybník favoritům, Al-Attíja zachraňoval Loeba

Rallye Sonora – prolog

Překvapivý triumf účastníka kategorie Rally2 Bradleyho Coxe a 31. příčka Jiřího Brože mezi motocykly, těsné vítězství Jazída al-Rajhího před Násirem al-Attíjou a Sébastien Loeb bez paliva v kategorii automobilů. To vše přinesl desetikilometrový prolog soutěže Rallye Sonora. Ta tento týden hostí třetí dějství letošního ročníku mistrovství světa v dálkových rallye.

Prolog se uskutečnil v hlavním městě státu Sonora Hermosillo. Úvodní kilometr absolvovali účastníci na trati Autódromo Cerro Colorado, která je určena pro závody dragsterů. Poté už se vydali do terénu. Jelikož šlo teprve o prvních deset z celkových 1 203 měřených kilometrů, rozhodně nešlo o klíčový den soutěže. Ve hře ale byly startovní pozice pro úvodní etapu. Nejrychlejší desítka z nejvyšší motorkářské kategorie RallyGP a deset nejlepších automobilových závodníků totiž měli možnost vybrat si, odkud odstartují.

Vítězem kategorie motocyklů se poněkud překvapivě nestal nikdo z účastníků RallyGP. Nejrychleji se totiž s desetikilometrovou trasou vypořádal Bradley Cox. Jihoafričan dorazil do cíle v čase 5 minut a 26 sekund. O dvě sekundy tak porazil lídra průběžného pořadí Tobyho Price. Třetí Luciano Benavides zaostal za vítězem o sedm sekund.

Vítěz Abú Zabí Desert Challenge Adrien van Beveren zahájil soutěž pátým časem. Kevin Benavides, který v lednu triumfoval na Rallye Dakar, obsadil sedmou příčku. Pro jezdce tovární stáje KTM se jedná o teprve druhý start v letošním ročníku. Soutěž v Abú Zabí totiž musel vynechat, neboť krátce před jejím startem boural při tréninku a zlomil si stehenní kost.

Po zranění se v Mexiku vracejí do sedla svého stroje i dvojnásobný dakarský vítěz Sam Sunderland (zlomenina kotníku), Matthias Walkner (poraněné zápěstí) a Daniel Sanders (poraněný loket). Zatímco Sanders začal desátým časem, Walkner skončil dvanáctý a Sunderland třináctý. Benavides a Walkner před soutěží přiznali, že se zatím necítí být ve stoprocentní formě.

V kategorii motocyklů máme i české zastoupení. Stará se o něj Jiří Brož. Pro závodníka, který se dosud věnoval silničním motorkám, jde o první start v mistrovství světa. Prolog pro něj skončil 31. místem celkově a dvanáctým v kategorii Rally2. Pardubicky rodák reprezentující USA Petr Vlček zajel v absolutním pořadí 32. čas v Rally2 skončil třináctý.

Rallye Sonora je pro Jiřího Brože prvním startem v mistrovství světa v dálkových rallye. Foto: Montáže Brož Racing


Při výběru startovních pozic pro pondělní úvodní etapu vyšlo první místo na Josého Ignacia Corneja. Nejrychlejší jezdci měli zájem o příčky ve druhé polovině první desítky a Cornejo, který zajel v prologu až sedmnáctý čas, neměl možnost výběru. Nejrychlejší jezdec RallyGP Price si vybral šesté místo. Bradley Cox neměl jakožto účastník kategorie Rally2 vybírat si startovní pozici. V pondělí tím pádem odstartuje jako šestnáctý, tedy až za všemi účastníky RallyGP.

Generální manažer Hondy Ruben Faria se domnívá, že by start z nižších pozic nemusel být v první etapě příliš velkou výhodou: „Pravděpodobně se bude hodně prášit,“ předpokládá.

Z dvojice účastníků kategorie čtyřkolek byl rychlejší Laisvydas Kancius. Litevec porazil o 56 sekund Rodolfa Guillioliho.

Auta: Toyota na špici, Loeb v nesnázích


V kategorii automobilů začala nejlépe Toyota. Na prvním místě se umístil vítěz z Abú Zabí Jazíd al-Rajhí. Saúdskoarabský jezdec ale porazil pouze o vteřinu pětinásobného dakarského vítěze Násira al-Attíju. Do nejlepší trojice se vešel i Guerlain Chicherit.

Pro lídra průběžného pořadí Sébastiena Loeba začala soutěž čtvrtým časem. Na vítěze Al-Rajhího ztratil deset sekund. Hlavní drama ale pro Francouze nastalo až po dojezdu do cíle. Došlo mu totiž palivo a do bivaku ho tak musel odtáhnout jeho hlavní soupeř Násir al-Attíja.

Sébastien Loeb musel hned první den řešit trable. Foto: Bahrain Raid Xtreme


Do pondělní etapy bude jako první startovat Loeb. Jako druhý v pořadí vyrazí Chicherit, třetí pojede Al-Attíja a čtvrtý Al-Rajhí.

V Mexiku chybí Martin Prokop. Jihlavskému rodákovi sice v průběžném pořadí šampionátu patří třetí příčka, momentálně je ale u něj podle všeho prioritou montáž nového turbomotoru do jeho vozu Ford Raptor.

V lehkých prototypech vyhrál Mitchell Guthire před Joaem Ferreirou a Mattiasem Ekströmem, který znovu hostuje u South Racingu. Vedoucí muž šampionátu Seth Quintero začal čtvrtou pozicí.

V side-by-side byl nejrychlejší Rokas Baciuška. Druhý skončil Eduard Pons a třetí Šinsuke Umeda.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: A.S.O. / DPPI Images / J. Delfosse