Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Red Bull Ring má smlouvu, Kyalami nebude

Red Bull Ring má smlouvu, Kyalami nebude

Kalendář velkých cen je a zůstane vyčerpávající.

Obavy z toho, že po smrti Dietricha Mateschitze opadne zájem společnosti Red Bull o motoristický sport se zatím nepotvrzují. Kromě toho, že se nepotvrdily zprávy o připravovaném prodeji týmu AlphaTauri, byla prodloužena smlouva na Velkou cenu Rakouska na okruhu Red Bull Ring. Formule 1 se bude do Spielbergu vracet minimálně do roku 2027. Tým Red Bull Racing považuje VC Rakouska za svou domácí, přestože sídlí ve Spojeném království. Tribuny v posledních letech zaplnili hlavně nizozemští fanoušci Maxe Verstappena.

Úplně opačně je na tom Kyalami, kde se měla jet VC Jihoafrické republiky nebo rovnou VC Afriky. Rokování s F1 v tomto případě skončila neúspěchem, jak prozradil Jody Scheckter, mistr světa z roku 1979. Jeho synovec prý na návratu F1 na jižní cíp Afriky pracoval šest let, získal podporu jihoafrické vlády, ale nakonec prý všechno padlo „na chamtivosti“ jednoho ze zúčastněných, kterého Scheckter nechtěl jmenovat, označil ho pouze jako chlapíka z Kyalami. Zájem F1 o závod v subsaharské Africe se neztratil, ale příprava nového projektu nejspíše zabere roky.

Red Bull bude mít svůj závod minimálně do roku 2027. Úvodní foto: Red Bull

Co se týče kalendáře pro sezonu 2024, Stefano Domenicali potvrdil, že cílem je opět 24 velkých cen za rok, což by byl nový rekord, jelikož z letošního kalendáře vypadla VC Číny. Ředitel F1 konečně přiznal, že není reálné mít čtyři a více závodů v řadě v jednom regionu, kde pořadatelé bojují o pozornost fanoušků a návštěvníků. A to navzdory tomu, že by to bylo ekologické a také by to pomohlo cestujícím zaměstnancům týmů.

Například letos už letěli na Arabský poloostrov kvůli předsezonnímu testování a závodům v Bahrajnu a Saúdské Arábii. Pak odletěli do Austrálie, ale ještě se vrátí v říjnu z Japonska do Kataru a následně na ně bude čekat americký Texas. A na konci roku přiletí z Las Vegas ukončit sezonu v emirátu Abú Zabí. V USA budou letos tři závody a jeden v Kanadě, ale ani dva ve stejném měsíci. Pouze v Evropě zůstane F1 na čtyři, dokonce na šest závodů v řadě, byť rozdělených velkou letní přestávkou na dvě poloviny.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Red Bull