Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Příští rok bude celkem 30 závodů

Příští rok bude celkem 30 závodů

Šest z nich bude sprinterských.

FIA, FOM a týmy F1 se dohodly na počtu sobotních sprinterských závodů v roce 2023. Již oznámených 24 nedělních velkých cen doplní šest sprintů.

Plán na navýšení počtu sprintů ze tří na šest existoval již před začátkem letošní sezony, ale nejmocnější světa F1 se nedokázali dohodnout, takže i na letošní rok byly naplánovány tři. Dva jsme již měli možnost sledovat v Imole a v Rakousku, jeden ještě bude v Brazílii. Po neúspěšné schůzce se v zákulisí říkalo, že nový prezident FIA, Mohamed Ben Sulajem, chtěl pro svou organizaci za dohled na více sprintů více peněz. Samozřejmě to bylo popřeno.

Tentokrát se tři strany dohodly v předstihu. Neznáme finanční podmínky a výběr vhodných tratí teprve začíná. Letos se měly jet sprinty i v Bahrajnu, v Kanadě a v Nizozemsku, obecně by to ale hlavně měly být tratě nabízející místa vhodná k předjíždění. Pokud jezdci nevidí reálnou šanci posunout se vpřed a zároveň absentují zastávky v boxech, může se ze sprintu snadno stát pouze krátké procesí.

"Sprinty vzrušujícím způsobem mění dynamiku formátu závodního víkendu a během dvou sezon se staly velmi oblíbenými," řekl generální ředitel F1, Stefano Domenicali. "Nepochybuji, že pozitivní trend bude pokračovat. Jsem rád, že Světová rada motorsportu dala návrhu zelenou."

Loňský sprint Lewise Hamiltona v Brazílii významně přispěl k popularitě sobotních jednohubek. Foto: Mercedes

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes