Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kalendář se má zásadně změnit

Kalendář se má zásadně změnit

Týmy chtějí mnohem méně cestovat.

Jak po celém světě stoupají náklady na přepravu a dopravu, zdá se být rozpočtový strop týmů F1 stále nižší a nižší. A tak to vypadá, že to bude mít jeden nečekaný přínos. Co nebylo možné ani z ekologických důvodů, to bude možné z důvodů ekonomických. Letět z Austrálie do Imoly, pak do Miami a hned zpátky do Barcelony, aby se po Monaku letělo do Ázerbájdžánu a do Kanady, při tom se spálí spousta leteckého benzínu. A ani námořní přeprava už není tak levná jako bývala a oproti minulosti prý ještě i zpomalila, kvůli přeplněným nákladním přístavům.

Snahu racionalizovat kalendář velkých cen potvrdil generální ředitel F1, Stefano Domenicali, poté, co o tom mluvil se šéfy týmů. Dokonce i Velká cena Monaka, která se desítky let jezdí v poslední květnovou neděli, může být požádána o přesun na nový termín.

Když se podíváte do našeho kalendáře, tak dává smysl seskupit určité závody,“ řekl Christian Horner v rozhovoru pro web Motorsport. „Ať už to jsou některé americké závody, některé závody v Asii, nebo přirozeně i závody v Evropě. Když se podíváte na mapu, tak jistě pochopíte, proč termínově osamocený závod v Austrálii nebo doubleheader Ázerbájdžánu s Montrealem už nemohou být dražší, ani kdyby to někdo zkoušel záměrně. Stefano je návrhu nakloněn, jenže má před sebou mnohá jednání s mnoha pořadateli, než se to začne rýsovat.

Bude to skvělé z pohledu trvalé udržitelnosti a negativa nejsou žádná, jen je to těžko dosažitelný cíl,“ nechal se slyšet Günter Steiner. „Například někde nechcete být v létě, aby tam nebylo nesnesitelné vedro, zatímco s Kanadou by mohl být opačný problém.

Volný víkend před a po Austrálii považují týmy za ztracené. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren