Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Pérez téměř nedojel do cíle

Pérez téměř nedojel do cíle

Verstappen obviňuje všechny kolem.

Sergio Pérez si uvědomuje, že chybělo skutečně málo a místo slavení vítězství by včera skončil v poli poražených. Ve 34. kole se dopustil malého zaváhání, které vyústilo v kontakt s bariérou na výjezdu z 15. zatáčky. Bezprostředně po nárazu se obával, že pro něj závod možná skončil.

Byl to tvrdý náraz. Měl jsem štěstí. Pravá přední část vozu se mi klidně mohla rozpadnout na malé kousky,“ prozradil vítěz VC Ázerbájdžánu.

Pérez měl štěstí i na safetycar. Po předjetí Charlese Leclerca jezdil druhý za týmovým kolegou, avšak bezpečnostní vůz vyjel na trať po Nizozemcově výměně pneumatik a před Pérezovou a Leclercovou. Max Verstappen se pak propadl z vedení až na třetí místo. Také předjel Leclerca, ale na Péreze až do konce závodu nikdy reálně nezaútočil.

Verstappen svůj tým vyzval, aby spustil vyšetřování chyby, která jej připravila o vítězství. V době, kdy odbočoval do boxové uličky, už totiž vůz Nycka de Vriese stál na kraji trati.

Viděl jsem odstavený vůz, ale řekl jsem si, že asi jen zablokoval kola,“ řekl Verstappen. „Zpětně, já jsem chybu neudělal, ale měli bychom se na to podívat. Dalo se vidět, že má poškozené kolo a že bez pomoci se nejspíše do boxů nevrátí. A mě to dost poškodilo. Stačilo, aby si toho někdo v všiml, a v TV to šlo vidět, že je tam něco zlomené. To je třeba vyšetřit.

Viděli jsme, že vůz má všechna čtyři kola, nevrazil do bariéry a bylo slyšet, že motor běží. Běžně se v takové situaci zařadí zpátečka. Nikoho by nenapadlo, že z toho bude safety car. Zlomená tyč byla vidět až v opakovaném záběru,“ hájí svůj tým Christian Horner.

Když měl vedle sebe Gaslyho a Albona, toužil po schopném wingmanovi. Ale co když Pérez začne vyhrávat častěji? Foto: Red Bull

Verstappen možná těžko snáší Pérezova vítězství. Mexičan vyhrál i sobotní sprint, po kterém Verstappen vulgárně zaútočil na George Russella, konkrétně použil slovo d***head, které do slušné komunikace opravdu nepatří. Ukázalo se, že Verstappena rozčílilo i to, že mu Russell svůj úhel pohledu na kolizi vysvětloval „s klidem Angličana“. Nizozemec za to Brita nazval „Princezna George“. Pamatujeme si na jeho loňskou rozepři s britskou Sky Sports, která podle něj příliš poukazovala na to, že vítězný tým sezony 2021 byl zároveň jediným ze všech týmů, který nedokázal nepřekročit rozpočtový strop. A po minulém víkendu nebude vztah Verstappena se Sky Sports o nic lepší.

Neměli bychom Verstappenovi prostě dát titul a na ničem jiném už nezáleží? Promiňte, ale podle mě je jako trucující dítě. Neumí prohrávat,“ řekl britský mistr světa z roku 1996, Damon Hill, pro televizní kanál Sky Sports F1.

Vzhledem k tomu, že tým Red Bull Racing sice závodí pod rakouskou vlajkou, ale sídlo má v anglickém Milton Keynes a zaměstnává převážně Brity, dělat si posměch z jejich královské rodiny nejspíše není moc dobrý nápad.

Zdroj: Red Bull, Motorsport, Sky, úvodní foto: Red Bull