Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Nejrychlejší Pérez měl nejhorší víkend

Nejrychlejší Pérez měl nejhorší víkend

Verstappen viní sebe a svou chybu.

Pro Sergia Péreze to byl jeden z nejhorších víkendů, než zajel kolo, kterým si po vyvěšení červených vlajek zajistil pole position. V posledním tréninku byl o polovinu sekundy pomalejší než Max Verstappen, v první části kvalifikace byl pomalejší o více než 0.3 sekundy a ve Q2 opět o půl sekundy.

Řekl bych, že před kvalifikací to byl můj nejhorší víkend. Opravdu,“ řekl Pérez. „Ne a ne najít způsob, jak dohnat desetiny sekundy, o které jsem zaostával za Maxem a jezdci Ferrari. Prostě jsem všechno resetoval, před kvalifikací jsme udělali malou změnu a vůz najednou ožil.

Péreze hodně trápil nedostatek přilnavosti nového asfaltu v Miami, což je ale problém, který se o víkendu pomalu zmenšuje a na konci závodu bude nejmenší. A Pérez má dobrou šanci udržet si vedení v závodě až do cíle, což by ho posunulo i do čela pořadí šampionátu. Charles Leclerc a Max Verstappen budou totiž startovat až ze čtvrté, respektive páté řady, vedle Péreze bude na startu stát Fernando Alonso na Aston Martinu, takže jako reálná hrozba vypadá pouze Carlos Sainz ve druhé řadě.

Pérezovi hodně pomohlo, že Verstappen v poslední části kvalifikace vůbec nezajel měřené kolo. První pokus přerušil kvůli vlastní chybě, druhý mu překazil rudý prapor vyvěšen po Leclercově havárii.

Samozřejmě jsem měl i smůlu, ale v první řadě jsem neměl na kontě žádný čas. A to mou vinou. Podmínky na trati byly náročné a mezi šestou a sedmou zatáčkou jsem se dostal trochu mimo ideální linie, dostal malou nedotáčivost a už jsem to nezachránil, tak jsem se vrátil do boxů. Myslel jsem na to, že nesmí být červená vlajka, ale stalo se. Samozřejmě jsem i trochu naštvaný, protože jsem po celou dobu rychlý, vůz je rychlý, stačilo jen dát dohromady dobré kolo,“ sypal si Verstappen popel na hlavu po skončení kvalifikace.

Zajímavostí je, že nejrychlejší kolo kvalifikace beztak zajel Verstappen. Pérezovo kolo ve Q3 bylo o tři setiny vteřiny pomalejší než Verstappenovo ve Q2, ale o obsazení deseti nejlepších míst na startu rozhodují časy dosažené ve Q3. Desáté místo na startu obsadil Valtteri Bottas, který také ve Q3 nezajel měřené kolo a ve Q2 byl pomalejší než Verstappen.

Pokud Aston Martin nebude dostatečně rychlý, zůstane v úvodu závodu jedinou Pérezovou starostí Sainzův červený monopost.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull