Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Beckmann podle očekávání s Andrettim v Jakartě

Beckmann podle očekávání s Andrettim v Jakartě

Lotterer bude testovat v Le Mans

Před dvojzávodem formule E v Jakartě dojde k jedné změně ve startovní listině. Stáj Andretti podle očekávání potvrdila, že André Lotterer bude kvůli účasti v testech před 24 hodin Le Mans chybět. Nahradí ho David Beckmann. Lottererův mladší krajan letos působí ve formuli E jako rezervní jezdec Porche, k dispozici je ale také Andrettimu. Závodit bude v elektrické sérii vůbec poprvé.

"David se předvedl jako velice talentovaný jezdec a my jsme nadšení, že ho můžeme pro závody v Jakartě přivítat v týmu. Své schopnosti neukázal pouze při nováčkovském testu v Berlíně (účastnil se ho s Porsche - pozn. red.), ale také když se podílel na vývoji v Porsche Motorsportu. Pro tento víkend půjde o skvělou náhradu," vysvětluje šéf stáje Andretti Roger Griffiths, proč padla volba právě na třiadvacetiletého Němce.

Beckmann se na svůj premiérový start ve formuli E pochopitelně těší: "Jsem moc vděčný za příležitost zaskočit za Andrého a reprezentovat v Jakartě tým Andretti. Formule E je neuvěřitelně vyrovnaný šampionát a já jsem nadšený, že budu moci v této jedinečné sérii ukázat své schopnosti. Rád bych poděkoval Michaelovi Andrettimu a jeho týmu za to, že mi věří a svěřili mi tuto zodpovědnost. Dám všechno do toho, aby to bylo pro všechny úspěšné vystoupení," říká.

David Beckmann testoval v dubnu s Porsche při nováčkovských testech v Berlíně. Foto: TAG Heuer Porsche Formula E Team


S týmem Michaela Andrettiho je Beckmann spjat už od předchozí sezony formule E. Letos je sice především rezervním jezdcem Porsche, loni ale působil jako záloha právě u amerického týmu. Žádným nováčkem není Beckmann ani ve formulovém světě. V minulosti totiž například vyhrál pět závodů GP3/F3 s Tridentem. Závodil i ve formuli 2. Odtud si ho mohou pamatovat i čeští fanoušci. Působil totiž u stáje Charouz Racing System, se kterou dokonce dosáhl na dvě pódiová umístění. Z finančních důvodů ale ve "druhé lize" nikdy neodjel kompletní sezonu.

Dosud poslední Beckmannův start s formulovým monopostem se datuje k září loňského roku. V italské Monze nastoupil ve F2 za Van Amersfoort. Jeho úplně poslední závodní vystoupení se ale odehrálo letos. Při 1000 mílích v Sebringu závodil ve třídě LMP2 za stáj Hertz Jota. Společně s Willem Stevensem a Je Jifejem zvítězil.

Lotterer nebude moci do Jakarty s týmem odcestovat, neboť se během stejného víkendu zúčastní testovacího dne před 24 hodin Le Mans. Hlavním programem německého matadora je letos totiž působení ve vytrvalostním mistrovství světa s Porsche. Zde usedá do prototypu třídy LMDh s označením 963, o který se dělí s Kévinem Estrem a Laurensem Vanthoorem. Nejvíce se letos trojici zadařilo při šestihodinovce v Algarve, kterou dokončila jako třetí. Lotterer už v Le Mans dokázal třikrát vyhrát. V letech 2011, 2012 a 2014 slavil s Audi.

Je třeba dodat, že Lotterer není jediným pilotem formule E, který se letos bude účastnit čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans. Totéž platí i o Sébastienu Buemim, Antóniu Félixi da Costovi, Jeanu-Éricu Vergnemu, Nicu Müllerovi, Reném Rastovi a Robinu Frijnsovi. Jim ale jejich smlouvy umožňují v Jakartě startovat.

Neúčast v Indonésii nemusí Lotterera příliš trápit. Letos se mu totiž nedaří ani zdaleka tak jako jeho týmovému kolegovi Jakeu Dennisovi. Zatímco Dennis už dosáhl na pět pódií včetně vítězství v Mexico City a je celkově třetí, Lotterer zatím dojel nejlépe na čtvrté příčce a v průběžném pořadí je až třináctý.
André Lotterer letos nezažívá vydařenou sezonu. Foto: Avalanche Andretti Formula E Team

Šance uchytit se natrvalo



Vystoupení v Jakartě bude pro Davida Beckmanna znamenat mnohem více, než jenom pouhý záskok za Andrého Lotterera. Pokud se mu totiž zadaří, mohl by si říct o stálou závodní sedačku pro nadcházející sezonu.

Zdá se totiž, že jezdecká sestava stáje Andretti se bude v příští sezoně na 99 % měnit. Jake Dennis se obávat nemusí, s týmem loni podepsal víceletý kontrakt a závodit za něj bude minimálně i v nadcházejícím ročníku. U Lotterera je ale situace jiná. Je mu 41 let, jeho výkony nejsou příliš oslnivé a na odchodu z formule E už byl navíc i loni, kdy závodil za Porsche. Pak ale došlo k dohodě mezi Andrettim a Porsche a Lotterer byl angažován americkým týmem, aby mu usnadnil přechod na pohonné jednotky německé značky a předal další zkušenosti.

Případné angažování Beckmanna by nejspíše nebylo příliš komplikované. Momentálně totiž nemá žádnou stálou závodní sedačku.

Zdroj: Motorsport, The-Race, FORMULE.cz, úvodní foto: TAG Heuer Porsche Formula E Team