Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Beckmann zaskočí za Cordeela

Beckmann zaskočí za Cordeela

Vips zůstává u Hitechu

Davida Beckmanna čeká o víkendu druhé letošní vystoupení v F2. Německý závodník nastoupí za stáj Van Amersfoort. U nizozemského týmu nahradí Amauryho Cordeela, který nemůže startovat. V uplynulých šesti podnicích letošní sezony totiž nasbíral 12 trestných bodů, což znamená zákaz startu v jednom podniku.

"I když nám je líto, že Amaury tento víkend nepojede, máme radost z toho, že bude za volantem David. Známe ho už z dřívějška a těšíme se na to, až uvidíme, co dokáže v Silverstone," uvedl výkonný ředitel Van Amersfoortu Rob Niessink.

Svou poslední větou Niessink naráží na rok 2017. Během něj totiž Beckmann za nizozemskou ekipu závodil v evropské F3. Odjel za ní úvodní tři podniky, nevytěžil z nich ale ani jeden bod. Pro zbytek sezony se ovšem přesunul k Motoparku a tam už se mu dařilo více. Vítězství ani pódium sice nevybojoval, připsal si ale 45 bodů a skončil šestnáctý.

V F2 už jsme letos Beckmanna mohli vidět v Imole, kdy zaskakoval u Charouz Racing Systemu za zraněného Cema Bölükbasiho. Díky osmému místu ve sprintu si tehdy připsal čtyři body. Za Charouz Racing System ale absolvoval také první čtyři podniky sezony 2021 a dvakrát se dokonce ukázal na pódiu. Poté mu ale došly finanční prostředky a musel tak tým opustit. Později však odjel ještě dva závodní víkendy v barvách španělského Camposu.

V letošním roce Beckmann žádnou stálou závodní sedačku nemá. Působí ovšem ve formuli E jako rezervní jezdec stáje Andretti. Kvůli svému startu v Silverstone tak nebude moci s americkým týmem odcestovat na e-Prix Marrákeše, která se rovněž koná tento víkend.

Před podnikem v Silverstone reálně hrozilo, že ke změně jezdecké sestavy dojde také u stáje Hitech. Jüri Vips byl totiž nedávno vyhozen z juniorského programu Red Bullu, kde zastával i pozici rezervního a testovacího jezdce. Důvodem bylo použití rasistických výrazů ve videu, na kterém hrál spolu se svým parťákem z juniorského programu Liamem Lawsonem hru Call of Duty. Hitech byl ale milosrdnější a nad Vipsem hůl nezlomil. Šéf stáje Oliver Oakes sice jeho slova rovněž odsoudil, chce mu ale dát šanci, aby je odčinil.

Jüri Vips zůstává u Hitechu. Foto: Hitech


„Myslím si, že žádné omluvy a žádná slova nestačí k tomu, abyste odčinili, co jste napáchali. Tím, že mu umožňujeme s námi pokračovat, dostává příležitost ukázat, že ho to upřímně mrzí. Nyní musí využít každou příležitost k tomu, aby to dokázal. Musí se trvale změnit, nejenom pronést pár komentářů ze slušnosti. I když s tím možná ne každý bude spokojen, myslím si, že si každý zasloužíme v životě dostat druhou šanci. Třetí už ale ne. Svou sebeúctu, kariéru a pověst má nyní Jüri ve svých rukou,“ říká Oakes.

Šéf Hitechu správně předpokládal, že rozhodnutí ponechat si Vipse nepotěší každého. Brzy se totiž ozvalo samo vedení F2, které nebylo příliš nadšené z toho, že Estonec zůstává součástí startovního pole.

„Rádi bychom znovu zdůraznili, že použití rasistických nebo diskriminačních výrazů nemůže být tolerováno nikde. Rozhodnutí Hitechu je překvapivé. My bychom takto nerozhodli. Situaci budeme pozorně sledovat a budeme s nimi spolupracovat na tom, abychom se ujistili, že jeho chování bude pořádně vyřešeno,“ stojí v prohlášení série.

I přestože Vips zůstává pro zbytek letošní sezony, je otázkou, zdali stejně brzy ze šampionátu nezmizí. V F2 už totiž působí třetím rokem, přičemž letošní sezona je jeho druhou kompletní. Po prvních šesti podnicích se nachází na sedmém místě průběžného pořadí se ztrátou 81 bodů na prvního Felipeho Drugoviche. Na kontě má tři pódia. Třikrát ovšem nedojel do cíle kvůli vlastní jezdecké chybě. Naposledy se něco takového stalo při hlavním závodě v Baku. V něm směřoval za vítězstvím, poté ale naboural do zdi.

Vipsově budoucnosti v F2 nebo šancím na přestup do F1 pochopitelně nepomůže ani konec v juniorském programu Red Bullu. Není to sice rakouská stáj, kdo mu sedačku u Hitechu zaplatil, pro týmy by se ale nyní mohl stát méně perspektivnějším.

Zdroj: Formula Scout, Motorsport, FORMULE.cz, úvodní foto: Van Amersfoort