Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Audi ukončí financování motorsportu mimo F1

Audi ukončí financování motorsportu mimo F1

Němci se plně soustředí na nejprestižnější disciplínu.

Vede automobilky Audi rozhodlo, že počínaje rokem 2024 už nebude financovat žádné jiné programy v motorsportu kromě F1.

Formule 1 je nejen globálně nejsledovanější, ale nadále i nejdražší disciplínou motoristického sportu. A Audi se pustilo do vývoje nové pohonné jednotky zcela od nuly, což obnášelo i výstavbu nové haly, nákup strojů a získání zkušeného personálu. Kromě toho koupilo minoritní podíl v týmu Sauber, ze kterého se stává tovární tým a potřebuje investice do své továrny ve Švýcarsku. To vše předtím, než se v roce 2026 Audi opravdu stane součástí F1 a investované peníze budou moci mít pozitivní vliv na prodej automobilů.

Ani není velkým překvapením, že německá značka, dosud hodně aktivní hlavně na evropské půdě, přestává spolufinancovat týmy v jiných disciplínách. Neznamená to automaticky ukončení technické podpory pro stáje v DTM a ve vytrvalostním závodění, ale náklady budou muset zaplatit sponzory týmů a závodníků. Nebylo to přímo potvrzeno, ale údajně bude po roce 2024 ukončena i tovární účast na Dakaru, kde za Audi závodí Carlos Sainz starší.

Podpora zákazníků Audi nekončí, nebude zlikvidována,“ ujišťuje Rolf Michl, šéf motorsportu Audi. „Máme povolení pokračovat ve všech aspektech, tedy v technické podpoře, výrobě náhradních dílů, poskytování služeb na trati. Ve všem, čím jsme v uplynulých letech vyčnívali z řady. Nicméně bylo přijato velmi jasné rozhodnutí, že se soustředíme na vstup do F1 v roce 2026 a od roku 2024 tedy bohužel nebude pokračovat žádná finanční podpora jiných týmů. S těžkým srdcem rozhodnutí akceptujeme.

Dakar zřejmě také padne za oběť mamutímu projektu zapojení Audi do F1. Foto: Audi

Zdroj: Motorsport-magazin, úvodní foto: Audi